Airfryer schoonmaken, hoe doen wij dat?

Een lastig iets, bovendien een vraag die vaak terugkomt: hoe maak ik mijn airfryer schoon.

Van alles heb ik al geprobeerd:

 • mandje en bak in de vaatwasser. Dat gaat zeker wel. Probleem echter dat je de vaatwasser meestal pas leeg haalt als alles afgekoeld is. Daarmee droogt ook de viezigheid die nog achtergebleven is weer op. Plus dat -bij mij althans- er altijd wel wat vaatwasmiddel achterblijft.
  Niet fris en zeker geen ideale oplossing.
 • De bak uit de airfryer halen, mandje erin één vaatwastablet en met kokend heet water de bak vullen. Voordeel: je kunt hem schoonmaken als hij nog heet is. Lastig: overlopend heet water 😉
  Dit werkt redelijk, al moet je wel met een borsteltje in de weer om alle viezigheid los te borstelen.
 • Lest best! Na het bakken/braden/roosteren, als je airfryer nog heet is, spuit je een eetlepel citroensap – de goedkope uit een flesje! – in de bak. Zet de airfryer nog eens aan, zo’n minuutje of vijf op de hoogste stand. Hierdoor verdampt het citroensap en lost hiermee het vet op. Voordeel is dat je hierdoor ook de binnenkant reinigt en dan met name de bovenkant boven het spiraal, waar het vet niet weg te krijgen is en elke keer dat je het apparaat gebruikt nog eens lekker inbrandt.
  Ik heb dit voor het eerst gedaan (na een half jaar of zo) en het werkt! Je wilt niet weten wat je tegenkomt in de bak na die vijf minuten.
  Nu is het wel zo dat je mandje en bak nog met de hand moet schoonmaken, maar dat vind ik minder erg.

 

Geleerde les: maak hem schoon na elk gebruik! Je airfryer is dan nog warm, je bent toch bezig enz. enz.

Volgende testfase is (schoonmaak)azijn. Hoe zou dat gaan?

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen zoals Dasty of ovenreinigers. Je weet niet wat dit doet, of je het helemaal verwijderd krijgt. En ík heb geen idee wat er allemaal voor chemische troep in zit. Dat kan niet gezond zijn.

Vermijd het gebruik van schuursponsjes, stokjes, achterkanten van messen en wat je nog meer kunt bedenken. Het werkt niet voldoende, plus je loopt kans dat je apparaat beschadigt. Als de teflon laag loslaat is dat zonde! Zeker voor de airfryers waar het mandje een teflon-laag heeft.

Hoe maak jij je airfryer schoon?
Wellicht heb je nog een goede tip?

12 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Daniëlle schreef:

  Wat een handige tip! Ik ga de citroensap zeker proberen!

 2. Trudie schreef:

  Ik,doe ook wel eens sap van een hele citroen er in en dan aanvullennmet heet water tot dat het mandje onder staat aanzetten op 10 min 150 ge en daarna nog even dicht latennstaan de mand is dan ook lekker schoon

  1. Anja schreef:

   Als dat voor jou goed werkt is het natuurlijk prima. Ik ben zelf wat huiverig om er zoveel water in te doen vanwege de stoomontwikkeling. Maar misschien kan het geen kwaad.

   Groetjes, Anja

 3. Trudie schreef:

  Zijn er ook recepten voor als je diabetsch bent

  1. Anja schreef:

   Er staan niet speciale recepten op de site voor diabetici. Wel zijn er bijvoorbeeld recepten waarbij geen of weinig suiker gebruikt wordt. Maar of dit dan echt geschikt is voor diabetici zou je het beste even navragen bij een diëtiste.

   Groetjes, Anja

 4. kikker schreef:

  Heb tussen de middag ei, ham en prei geklutst in een muffinbakje (vier stuks kunnen in het mandje) ongeveer 15 min. op 170 graden in de airefryer. Heerlijk op een wit bolletje. Gaat heel goed. Ga nog meer experimenterren. Bedankt voor de citroentip!

  1. Anja schreef:

   Hoi Kikker, dat klinkt heerlijk.Veel bakplezier!
   Groetjes, Anja

 5. Dineke Koster schreef:

  wij hebben om de fryer schoon te maken het mandje in de gootsteen gezet en er wat steradent tabletten bij gedaan,werkt super.

  1. Anja schreef:

   Hoi Dineke,
   Goede tip, bedankt. Dat ga ik zeker eens proberen!

   Groetjes, Anja

 6. aniek schreef:

  Nou bij mij is het mislukt, citroensap is volledig verband ipv verdampt.

  1. Anja schreef:

   Hoi Aniek,
   heb je wel genoeg citroensap gebruikt? Ik spuit er ongeveer een half flesje in. Dit verdampt door de hitte en dan “smelt” het vet weg. Dit drupt op de bodem van je opvangbak en inderdaad lijkt het erop dat het verbrand. Probeer eens een laagje aluminiumfolie in de bak (onder het mandje). Dit kun je naderhand (na afkoelen) met de vetresten makkelijk eruit halen.

 7. Beugels schreef:

  Kan het airfryer-deksel, ter bescherming van de bovenkant, gebruikt worden voor alle bereidingen?

Geef een reactie