Appeltaart uit de airfryer

In ons gezin is een verjaardagsfeest niet compleet zonder zelf gebakken appeltaart. En ook in de airfryer lukt dat iedere keer prima. Probeer het eens, succes verzekerd! De appeltaart is overigens zonder rozijnen (deze bakker lust dit niet), maar voeg ze gerust toe als je het wel lekker vindt.

Hoeveelheid: 6-8 stukken
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten (inclusief wacht- en oventijd)

Ingrediënten
– 200 g zelfrijzend bakmeel
– 135 g ijskoude ongezouten roomboter
– 100 g fijne tafelsuiker
– 1 ei
– 5 g vanillesuiker of 1/2 tl vanille-extract
– snuf zout
– 3 goudrenetten (ca. 650 g)
– 50 g suiker
– 1 volle theelepel citroensuiker (of rasp van citroen)
– 1/4 tl kaneel

En verder:
– evt. een keukenmachine of blender
– springvorm (ca. 18 cm)
– plasticfolie en bakpapier
– deegroller

Bereiding
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom, voeg de suiker, vanillesuiker, een snufje zout en de koude boter in blokjes toe. Meng dit in de keukenmachine tot een grofkorrelig deeg. Heb je geen keukenmachine, geen probleem, snijd dan met 2 messen de boter tot formaat kleine erwtjes.
Meng de helft van het losgeklopt ei door het deeg.

Stort het deeg op je werkblad en kneed tot een samenhangende deegbal. Werk snel, de boter mag niet te warm worden.  Verpak het deeg in plasticfolie, sla het even plat en leg het dan een half uur in de koelkast.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in niet te kleine blokjes. Meng met de suiker, kaneel en citroensuiker. Heb je geen citroensuiker dan kun je er ook 1/2 theelepel vers geraspte citroenschil aan toevoegen.

Haal het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Snijd 1/3 deel van het deeg en houd dit apart voor de deegreepjes. Druk de rest van het deeg plat met je handen, bestuif met nog wat bloem en rol uit tot een dikke plak van ca. 1/2 cm.

Leg een velletje bakpapier over de bodem van de springvorm, sluit de ring en vet bodem en rand in met boter. Bekleed bodem en rand met het deeg.
Schep de appelstukjes in de vorm. Rol de rest van het deeg dunne reepjes en leg hiermee een ruitpatroon op de appel.  Druk eventueel met de achterkant van een lepeltje een motiefje in de rand.
Kwast voor een glanzend laagje de bovenkant in met de rest van het losgeklopt ei.

Verwarm de airfryer op 150 graden.
Zet de springvorm er in en bak de appeltaart ongeveer 1 uur. Zet eventueel als de taart nog erg bleek is het laatste kwartier de temperatuur naar 160 graden.

Variatietip: voor een warmere smaak kun je de gewone suiker door rietsuiker vervangen en 3 verkruimelde speculaasjes over de bodem strooien.

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Trudie schreef:

    Zou dit ook met amandelmeel gemaakt kunnen worden

    1. Anja schreef:

      Hoi Trudie,
      Een grote appeltaart zou ik met amandelmeel alleen niet maken. Kleine appeltaartjes kan wel, een recept vind je op de website van Simone: http://foodquotes.nl/2014/10/appeltaartjes-paleo/.
      Wil je toch en grote appeltaart maken, dan zou ik het amandelmeel mengen met een andere meelsoort. Ik weet niet of je glutenvrij of zonder granen zoekt.
      Succes,
      Anja

Geef een reactie