Banaan tarte tatin

Tarte tatin is een Franse uitvinding waarbij het fruit op een laagje karamel in bakvorm gelegd wordt waarna deze wordt afgedekt met bladerdeeg. Deze banaan tarte tatin is een verassende variatie op de bekende versie met appel of peer.

Hoeveelheid: 2 stuks
Bereidingstijd: 20 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten
– 25 g kokosbloesemsuiker
– 15 g roomboter
– 1 banaan
– 2 plakjes bladerdeeg

En verder: twee kleine taartvormpjes

Bereiding
Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer.

Smelt de kokosbloesemsuiker en 1 eetlepel water in een pannetje met anti-aanbaklaag tot het flink begint te pruttelen en er een karamel ontstaat. Dit gaat vrij snel, dus houd het in de gaten.
Haal het pannetje van het vuur en roer er meteen de boter doorheen.

Snijd de banaan in plakken van 1 cm dik.

Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius.

Leg je taartvormpje op het plakje bladerdeeg en snijd er een rondje van dat 1 cm groter is dan het vormpje.
Doe dit met beide plakjes bladerdeeg.

Giet de karamel in de vormpjes, gebruik eventueel een kwastje om het te verdelen (de gehele bodem moet bedekt zijn).
Verdeel vervolgens de plakjes banaan over de bodem.

Dek de banaan af met het bladerdeeg (plakkende kant naar beneden) en stop de randjes in.
Prik met een vork of mes enkele gaatjes in het bladerdeeg zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.

Bak de tarte tatins ongeveer 12 minuten tot het bladerdeeg opgeblazen en bruin is.

Laat de tarte tatins enkele minuten afkoelen voordat je ze serveert (anders verbrand je je geheid aan de karamel).
Voor het serveren leg je een bordje ondersteboven op een vormpje en draai je het in 1 keer om.

Geef een reactie