Basisrecept voor bladerdeeg gebakjes

on

Een basisrecept voor bladerdeeg gebakjes is heel handig. Als je rekening houdt met de baktijd van het bladerdeeg kun je volop variëren met fruit en smaken. De airfryer is ideaal voor kleine porties. Wil je iets meer maken gebruik dan kleine vlaaivormpjes, daarvan passen er meer dan 2 in de airfryer.

Fruit: appel, peer, banaan, kersen, pruimen, abrikozen, perzik en bosbessen. Het echte zomerfruit zoals aardbeien, meloen of rode bessen gebruik ik meestal niet in  dit soort gebak. In het basisrecept is 1/2 peer gebruikt per gebakje. Je kunt het fruit heel laten, maar ook in plakjes of blokjes snijden. Bladerdeeg gebakjes hebben geen lange baktijd, gebruik daarom fruit dat rijp is. Fruit dat nog niet rijp is, is meestal hard (en nog niet erg zoet) en zal in de benodigde baktijd niet zacht worden.

Smaken: kaneel, speculaaskruiden, amandelmeel, suiker, citroen zijn de gangbare smaakmakers. Denk ook eens aan toevoeging van noten (hazelnoot, amandel, walnoot) of kruiden (tijm, rozemarijn of citroenmunt).

Een tip: start met een smaakcombinatie die vertrouwd is zoals appel of peer met kaneel. Een beetje suiker in combinatie met citroen verdiept de smaak van het fruit. Wil je geen suiker gebruiken, denk dan aan een natuurlijke zoetstof als honing, dadelsiroop of ahornsiroop. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de kunstmatige zoetstoffen zoals bijvoorbeeld stevia.

We geven hier de ingrediënten voor één gebakje, maak je er meer dan kun je de hoeveelheden eenvoudig vermenigvuldigen.

Hoeveelheid: 1 gebakje
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Bereidingstijd: ca. 25 minuten

 

Ingrediënten
– 1 plakje bladerdeeg
– 1/2 rijpe handpeer of ander fruit
– 1 volle tl amandelmeel
– 1 tl witte basterdsuiker
– 1 citroen (voor rasp en sap)

En verder: 
– bakpapier, een siliconenmatje of een vlaaivormpje

Bereiding
Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat het ontdooien.

Schil de peer, halveer hem en verwijder het klokhuis. Snijd in de lengte in plakjes, begin 1 cm onder de bovenkant zodat de plakjes aan elkaar blijven zitten.

Boen de citroen goed schoon onder stromend water. Meng de suiker met een beetje verse rasp van de citroenschil. Het amandelmeel in dit recept zorgt voor extra smaak en neemt bovendien iets van het vocht van het fruit op. Heb je amandelmeel in huis, meng dan 1 volle theelepel ervan met de suiker. Heb je dit niet, gebruik dan paneermeel. (Strooi er een laagje van over de bodem en daarover dan de suiker.)

Leg het bladerdeeg op je werkblad en verwijder het plastic. Schep het suikermengsel in het midden en leg de halve peer schuin op het deegplakje. Vouw het overtollige deeg om en volg hierbij de vorm van de peer. Begin bij de hoeken en vouw dan naar binnen. Druk goed aan. Strooi nog een klein beetje basterdsuiker over de peer.
Gebruik je bijvoorbeeld bosbessen, dan kun je de randen ook 1x naar binnen omslaan of een vlaaivormpje gebruiken zodat de randen iets omhoog staan.

Verwarm de airfryer tot 200 graden.

Leg het gebakje op een velletje bakpapier of een siliconenmatje (ik heb er een op maat geknipt).

Bak 14-18 minuten tot het bladerdeeg goed gebakken en goudbruin is.

Laat even afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Geef een reactie