Feestelijk courgettetaartje

Een feestelijk courgettetaartje uit de airfryer, lekker voor bij de lunch of als voorgerecht. De hoeveelheden zijn genoeg voor 8 stuks. Je kunt er, afhankelijk van het type airfryer dat je hebt, 3 of 4 tegelijk afbakken.  Of bak 2 grotere taarten in een passende quichevorm, houdt dan wel rekening met een langere baktijd. Ze zijn zowel warm als koud erg lekker.

Ingrediënten (voor 8 taartjes):
Voor het deeg:
– 100 g bloem
– 50 g zachte boter
– 10 g geraspte Parmezaanse kaas
– 25 ml koud water
– 1/2 tl zout

Voor de vulling:
– 1 courgette
– 8 cherrytomaten
– 1/2 rode ui
– 1 ei
– 3 el kookroom
– 1 el Parmezaanse kaas (+ extra om te bestrooien)
– 1 el amandelmeel  of bloem
– 1 klein teentje knoflook
– 1/2 el gedroogde oregano

En verder:
– 8  metalen taartvormpjes ca. 10 cm doorsnede
– deegroller
– uitsteekvorm of glas van ca. 14 cm doorsnede
– mandoline of kaasschaaf

Bereiding:
Zeef bloem en zout in een beslagkom. Meng met de handen de boter er door en wrijf deze in kleine stukjes. Voeg dan water en geraspte kaas toe en meng snel tot een samenhangend deeg (kort kneden zorgt voor een krokant deeg). Verpak het deeg in plasticfolie en leg het een half uur in de koelkast.

Snijd de uiteinden van de courgette. Schaaf de courgette in lange zo dun mogelijke plakken. Heb je geen mandoline, dan kan dat ook prima met een kaasschaaf. Voor de kleine taartjes: leg enkele plakken op elkaar en snijd ze in de lengte in tweeën. Maak je de grotere versie dan kun je de plakken courgette heel laten. Schaaf of snijd de ui in dunne ringen. Zet apart.

Klop het ei met de kookroom los in een maatbeker en voeg de Parmezaanse kaas en het amandelmeel (of de bloem) toe. Pers de knoflook uit en voeg toe aan het eimengsel. Zet apart.

Neem het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne plak.
Steek er 8 cirkels uit. Lukt dit niet in één keer, vorm dan met de stukken die overblijven weer een bal. Rol deze opnieuw uit en snijd weer cirkels hier uit.
Beboter de taartvormpjes. Leg in elk vormpje een deegplakje en druk de randen aan.
Begin dan met de vulling.

Leg een tomaatje op je snijplank. Leg 3 plakjes courgette op elkaar (met de schilkant naar boven) en leg er wat uienringen tussen.
Courgettetaartje
Rol de courgetteplakken om het tomaatje. Herhaal dit nog een keer. Pak nu het courgetterolletje op door een (kaas)mes er onder te schuiven en zet in een taartvormpje. Maak zo 8 rolletjes. Bestrooi met een beetje peper en zout. Verdeel het eimengsel over de 8 taartjes, bestrooi met de overige Parmezaanse kaas en met de oregano.
Courgettetaartje

Verwarm de airfryer voor op 180 graden. Zet 3 of 4 taartjes (zet de overige in de koelkast) in het mandje en bak ze in ca. 40 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster en haal ze na een minuutje of 5 uit de vorm.

Courgettetaartje

Serveer warm of koud en strooi eventueel nog een beetje extra Parmezaanse kaas erover.

TIP: Dit deeg kun je ook heel goed invriezen. Een dubbele portie maken gaat net zo snel en werkt misschien nog wel iets makkelijker door de grotere hoeveelheid deeg (denk aan kneden). Je houdt dan voldoende over voor bijv. een kleine quiche in een vorm van ca. 20 cm doorsnede. Of uiteraard nog eens 8 mini courgettetaartjes.

Geef een reactie