Galette met pruimen

Deze galette van vers fruit is heerlijk fris. Serveer hem bijvoorbeeld met een bolletje vanille-ijs of met een beetje slagroom.
Uiteraard is deze galette ook lekker zónder toevoegingen.

Heb je geen pruimen in huis? Gebruik dan ander seizoensfruit zoals appel, peer, kersen of een ander soort dat beschikbaar is.

Hoeveelheid: 6 personen
Bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten (inclusief 30 minuten wachten)
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten
Voor het deeg:
– 75 g patentbloem, gezeefd (+ extra voor het uitrollen)
– 50 g zachte boter, in blokjes
– 25 g suiker
– 1/2 el water
– snufje zout

Voor de vulling:
– 3 rijpe pruimen
– 1 el speltsiroop
– 1 tl citroensap
– 1 tl witte basterdsuiker
– 2 tl amandelmeel (of gemalen amandelschaafsel)
– 1/2 tl maïzena

Voor de afwerking:
– 1/2 losgeklopt ei
– 1 tl (riet)suiker

En verder: een passende springvorm

Bereiding
Was en droog de pruimen, halveer ze en verwijder de pit. Snijd de helften in partjes.
Meng in een kom met de speltsiroop en het citroensap. Laat dit zo een tijdje marineren.

Meng de droge ingrediënten voor het deeg, voeg dan de boter en het 1/2 ei toe. Meng (eventueel in een keukenmachine) snel tot een samenhangend deeg.
Blijft het deeg erg droog, voeg dan een 1/2 eetlepel water toe. Verpak het deeg in plasticfolie en sla het een beetje plat. Leg het nu minimaal 30 minuten in de koelkast.

Meng de basterdsuiker met het amandelmeel en de maizena.

Haal het deeg uit de koelkast en verwijder het plastic. Bestuif je werkblad (dit gaat ook goed op een siliconenmatje), deegroller en handen met bloem.
Rol het deeg uit tot een grote ronde plak van 5 mm dik, die 5 cm groter is dan de bodem van de springvorm.  Oefen niet te veel druk uit op de deegroller (dan scheurt het deeg niet zo snel) en keer het deeg regelmatig zodat het niet aan je werkblad vastplakt.
Strooi er evt. nog een beetje bloem over.

Leg het deeg op een vel bakpapier.
Strooi het suikermengsel over de bodem maar laat de buitenste rand van 5 cm vrij. Leg dan de pruimen op de suiker en ook nu de buitenste 5 cm vrij laten.

Leg het deeg met het bakpapier op de bodem van de springvorm. Op die manier kun je zien hoever je het deeg moet omvouwen zodat de ring er nog om past.
Vouw nu voorzichtig de deegrand over het fruit en maak daarbij plooien.

Verwarm de airfryer voor op 170 graden.

Bestrijk de rand van de galette met het losgeklopt ei en strooi er de suiker over.

Zet de springvorm in het mandje van de airfryer en bak de galette in ca. 25-30 minuten gaar.

1 Comment

  1. Pruim, armagnac, boter, bloem – Hapjes en drankjes

    15 augustus 2016 at 12:57

    […] suiker a little bit too much. Daarom wat gegoogeld en een combi gemaakt van eerdergenoemd recept en deze. De intentie was goed (vind ikzelf), het resultaat wat minder…. Zoek de […]

Geef een reactie