Hartige koekjes van broccoli

Deze hartige broccoli koekjes lijken een beetje op falafel. Je kunt ze vrij eenvoudig maken en ze smaken heerlijk bij de borrel, als lunchhapje, maar ook als vleesvervanger bij de maaltijd. Serveertip: in een knapperig broodje met verse sla, een tomaatje, uienringen en saus naar smaak.

Ingrediënten

– ca. 600 g broccoli
– 1/2 kleine ui
– 1 ei
– 1 tl gedroogde oregano en tijm
– 60-70 g bloem
– 2 el jong belegen kaas
– mespunt kurkuma
– peper en zout

Bereiding

Maak de broccoli schoon en verdeel in roosjes, schil de stronk en snijd in blokken. Pel de ui en snijd deze in vieren. Maal alles in de keukenmachine tot rijst. Doe dit rustig, het is niet de bedoeling dat je er een papje van maakt. Heb je geen keukenmachine, dan kun je ook het messenbakje van een staafmixer gebruiken of een grove rasp.

Voeg dan de kruiden en de bloem toe – begin met 5 el – toe en meng alles, schep het over in een kom en meng het dan met een spatel. Breng goed op smaak met peper en zout en proef even. Voeg vervolgens het losgeklopte ei toe en meng alles goed. Blijft het mengsel té vochtig dan kan er nog wat bloem bij, maar voeg niet meer dan 70 gram toe, daar worden ze niet lekkerder van.
Vorm balletjes van het deeg. Dit gaat heel gemakkelijk met een ijslepel. Heb je die niet vet je handen dan goed in met olie, want het deeg is behoorlijk plakkerig.

Knip een  vel bakpapier of een siliconenmatje op maat van je airfryermandje.  Leg de deegballetjes er op en druk ze eventueel een beetje plat.
Verwarm de airfryer op 200 graden en bak de koekjes in porties in ca. 20-25 minuten gaar.

Broccoli koekjes

Terwijl de koekjes bakken is er tijd genoeg voor de knoflooksaus. Meng de yoghurt met de knoflook uit de knijper. Voeg naar smaak ook wat verse kruiden toe, zoals munt of peterselie en peper en zout.

Serveer de koekjes lauwwarm met de knoflooksaus.

TIP: het deeg of beslag is ook goed in te vriezen. Maak dus gerust een dubbele portie!

Geef een reactie