Havermout ontbijtcups

on

Op zoek naar een receptje voor havermout ontbijtcups kom ik tot de ontdekking dat bijna overal banaan in verwerkt is! Omdat ik het lekkerder vind zonder banaan ben ik zelf aan de slag gegaan. Voorwaarden: havermout, weinig suiker en makkelijk te maken. Nou, mooi dat dat goed uit de verf of liever uit de airfryer kwam. Door havermout te gebruiken in plaats van meel, krijg je een crunchy bakje dat je kunt vullen met een schep yoghurt, mascarpone of crème fraîche en vers fruit.
Heerlijk voor het ontbijt, maar ook voor de lunch of als een verantwoord tussendoortje.

Hoeveelheid: ca. 10 stuks
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Bereidingstijd: ca. 30-45 minuten

Ingrediënten
– 50 g roomboter
– 2 el rietsuiker (honing of ahornsiroop kan ook)
– 1 ei
– 100 g havermout
– 50 g amandelmeel
– 50 g rijstebloem
– 5 g bakpoeder
– snuf zout
– eventueel 1 tl oranjebloesemwater of vanille-extract
En verder 
– 10 metalen muffinvormpjes *
– 10 velletjes bakpapier of papieren muffinvormpjes
– handmixer

Bereiding:
Laat de boter in een pannetje bijna helemaal smelten op laag vuur en mix er de suiker door tot deze is opgelost. Klop het ei los met het oranjebloesemwater en voeg het al mixend toe aan de boter. Klop schuimig.

Meng in een kom de havermout, rijstebloem en amandelmeel met de bakpoeder en het zout. Voeg hieraan het beslag toe en meng goed met een garde tot een stevig samenhangend beslag.

Leg in elk muffinvormpje een stukje bakpapier of een papieren muffinvormpje. Verdeel het beslag over de 10 vormpjes en druk het deeg tegen de rand. Dit gaat makkelijk met een meloenbolletjeslepel.

Verwarm de airfryer voor op 170 graden.
Zet 5 vormpjes in het mandje en bak in 15 minuten goudbruin en gaar. Herhaal dit met de overige 5. Laat even afkoelen en haal het muffin dan uit het vormpje en laat volledig afkoelen op een rooster.
Bewaar in een goed afgesloten trommel, zodat ze knapperig blijven.

Serveer met yoghurt, mascarpone of crème fraîche en vers fruit.
Havermout ontbijtcups

 

Mijn metalen vormpjes (zonder anti-aanbaklaag) bracht ik mee uit Spanje, de afmeting is 6,5 cm doorsnee en 2,5 cm hoog. Deze kleine Kitchencraft taartpan lijkt er wel wat op, al is deze mét een anti-aanbaklaag.

Geef een reactie