Kabeljauw op een bedje van tomaten

on

Deze boterzachte kabeljauw is zo ontzettend lekker, dat we dit nu al een familierecept vinden. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het is zeker niet moeilijk te maken.
De filet gaat op een bedje tomaten en citroen de airfryer in, besprenkeld met goede olijfolie, gedroogde oregano en wijn. Klaar! Meer is er niet!

Hoeveelheid: 2 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten
– ca. 250-300 g verse kabeljauwfilet (geen diepvries gebruiken)
– 1 (bio)citroen, schoon geboend en in dunne plakjes
– 1/2 el citroensap
– 2 tomaten, in dunne plakjes
– 1 el gedroogde oregano
– 50 ml droge witte wijn
– versgemalen zout en peper
– goede olijfolie

En verder: een passende ovenschaal en aluminiumfolie

Bereiding
Laat de vis op kamertemperatuur komen (klein half uurtje).
Maak van de citroen (bewaar een paar plakjes voor de garnering) en tomaat een bedje voor de vis. Leg in de ovenschaal twee rijen citroen en daarop een laagje tomatenplakjes, zodanig dat de vis er niet overheen hangt. Dep de vis goed droog en leg hem (met de mooie kant naar boven, de kant waar de huid zat naar beneden) op de tomaten. Bestrooi met zout, peper en de oregano. Verdeel de laatste plakjes citroen op de vis. Besprenkel met de witte wijn en dek de schaal af met aluminiumfolie.

Verwarm de airfryer voor op 180 graden, plaats de ovenschaal in het mandje en bak de vis gedurende ongeveer 6 minuten. Deze tijd is afhankelijk van de dikte van de filet.
De vis lijkt dan nog een beetje transparant en als je er voorzichtig op duwt geeft hij nog mee. Als de sappen beginnen te stollen en de vis erg stevig voelt en wit van kleur is, dan heeft hij te lang in de oven gestaan en zal hij erg droog zijn. Daarom kun je hem beter iets te kort bakken, dan te lang want hij zal nog iets nagaren.

Besprenkel met goede olijfolie en zet met de ovenschaal op tafel. Lekker met nieuwe aardappeltjes en een salade of, zoals op de foto, met in snijbonen.

TIP: koop gevriesdroogde oregano, deze heeft veel meer smaak dan de aan lucht gedroogde blaadjes.

Geef een reactie