Kiprolletjes gevuld met tijm of pesto

Ideaal om te bereiden in de airfryer, deze kiprolletjes gevuld met tijm of pesto. Kip gecombineerd met tijm, knoflook en citroen is ontzettend lekker. Ga je voor de pesto-vulling dan is zelfgemaakt het lekkerst, maar heb je de ingrediënten niet in huis dan kun je gerust uit een potje gebruiken. Voeg er dan eventueel wat verse basilicum aan toe voor extra smaak.

Hoeveelheid: voor 3 personen
Moeilijkheidsgraad:
niet te moeilijk
Bereidingstijd:
ca. 30 minuten

Ingrediënten 
– 4 kipdijfilets (ca. 250-300 gram) *
– vulling 1: 4 takjes tijm, 4 plakjes knoflook, 1 schijfje citroen in vieren
– vulling 2: 2 eetlepels verse (groene of rode) pesto
– zout en peper

En verder
– 
keukentouw of 4 prikkers
– plasticfolie
– vleeshamer of deegroller (een fles kan ook als je voorzichtig bent)
– een passende ovenschaal

Bereiding
Dit kun je ook een dag eerder doen. Bekleed een snijplank met plasticfolie, leg er een kipdijfilet op en dek af met plasticfolie. Sla nu met een vleeshamer of deegroller het vlees dunner tot het ongeveer 1 cm is. Leg apart op een bord en doe hetzelfde et de andere stukjes.

Het vullen:
Leg de gladde kant van de kip naar beneden. Bestrooi met peper en zout.
Leg op elk filetje  een takje tijm, 1 kwart stukje citroenschijf en een plakje knoflook. Bestrooi met peper en zout.
Kies je voor een vulling van pesto, schep er dan 1/2 eetlepel pesto op en verdeel dit. Let op dat je lepel schoon blijft waarmee je de pesto opschept!
Gevulde kiprolletjes
Rol het filetje stevig op en steek het vast met een prikker. Als je een beetje handig bent kun je dit ook met keukentouw doen.  Dit doe je als volgt: leg een lus om een uiteinde en leg er een knoop in. Knip de uiteinden af. Herhaal dit nog twee of drie keer. Het is een beetje een gefriemel (maar oefening baart kunst), dus ik had geen handen vrij om er foto’s van te kunnen maken.

Vet de bodem van de ovenschaal in met een beetje roomboter. Leg de kiprolletjes er in en verdeel over de rolletjes nog wat klontjes boter. Het vet zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt.

Verwarm de airfryer voor op 180 graden en bak de kiprolletjes in ca. 15 minuten gaar. Gaat het te hard en wordt het vlees te bruin, verlaag de temperatuur dan naar 150 graden.
Controleer de garing: als je er in prikt moet er helder vocht uit het vlees komen. Zo niet laat het dan nog even staan. Gebruik eventueel een kernthermometer (te koop bij keukenspeciaalzaken, Blokker of Ikea), altijd handig en niet persé heel duur..

* Kipdijfilets zijn iets kleiner dan de gewone kipfilet en er zit nog wat vet aan. Hierdoor drogen ze tijdens het bereiden ook niet zo snel uit en blijven ze lekker sappig. Je kunt ze natuurlijk ook vervangen door kipfilet en worden je kiprolletjes iets groter. Houdt dan ook rekening met een langere bereidingstijd.

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Joyce schreef:

    Als je dit in de oven wil doen, hoeveel graden dan en hoe lang? Is er een leidraad om dit om te rekenen?

    1. Anja schreef:

      Hoi Joyce,
      een omrekenmethode is er eigenlijk niet. De temperaturen van de airfryer kun je vergelijken met de hetelucht temperatuur van je oven. Je zou de temperatuur naar 200 graden (onder- en bovenwarmte) kunnen brengen. De duur zal ongeveer hetzelfde zijn.
      Je kunt er ook voor kiezen de rolletjes even aan te bakken in een pan en dan in de oven te schuiven. Dan is 180 graden zeker heet genoeg.
      Succes!

Geef een reactie