Pepernotencake voor het heerlijk avondje

Pepernoten, veel pepernoten en cake, mijn favoriete snelle baksel uit de airfryer. Combineer je die twee dan heb je een pepernotencake. Natuurlijk weet ik wel dat dit eigenlijk kruidnoten zijn, maar ik noem ze altijd pepernoten (beetje eigenwijs, maar het klinkt gewoon beter).

Voor het heerlijk avondje óf voor het wegwerken van een overschot aan pepernoten, deze muffins of kleine tulbandjes zijn gewoon lekker. Knapperig van buiten, zacht van binnen ;-).

Pepernotencake

We krijgen overigens veel vragen over de bakvormen die we gebruiken. Vaak loop ik de kringloopwinkel even binnen, daar vond ik de kleine tulbandvormpjes (10 cm doorsnede).

Hoeveelheid: 6-8 muffins
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Ingrediënten
– 100 g fijne tafelsuiker
– 100 g zachte ongezouten roomboter
– rasp van citroen
– 2 eieren (M)
– 100 g zelfrijzend bakmeel
– ca. 100 g kleine kruidnoten

Ook nodig:
– bakvormpjes: bijv. muffinvormen, kleine tulbandvormpjes

Bereiding
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Klop de suiker met de roomboter schuimig of tot deze bijna wit van kleur is. Voeg een beetje verse citroenrasp toe. Boen de citroen goed schoon onder stromend water en droog af. Haal 2-3 keer over een rasp en voeg toe aan het cakebeslag.

Voeg een ei toe en klop dit door het beslag tot het ei helemaal opgenomen is, voeg dan het tweede ei toe. Klop, meng of mix tot je een mooi glad beslag hebt.

Zeef de helft van het zelfrijzend bakmeel boven het beslag en spatel dit door. Voeg dan de rest toe en meng tot een glad beslag.

Vet de vormpjes goed in en bestuif met een beetje bloem. Gebruik je papieren of siliconenvormpjes dan is dit niet nodig.
Schep met een lepel beslag in de vormpjes en vul ze tot ongeveer 2/3. Duw in elke muffin ca. 6 pepernoten.
Gebruik je een grotere vorm, dan kun je de pepernoten ook door het beslag mengen. Houd enkele pepernoten achter om er bovenop te leggen. De pepernoten in de cakejes worden zacht, bovenop blijven ze lekker knapperig.

Verwarm de airfryer op 160 graden.

Bak de muffins in ca. 12 minuten, de tulbandjes in ca. 15 minuten gaar. Laat even afkoelen op een rooster en verwijder dan de vorm.

Geef een reactie