9 Praktische airfryer tips

In dit artikel geven we je enkele simpele en makkelijke airfryer tips om het meeste uit jouw favoriete apparaat te halen!

1

Alle recepten hebben we getest in een airfryer. Er zijn verschillende merken te koop, die ook nog eens allemaal anders zijn wat inhoud betreft. Het kan zijn dat jouw airfryer afwijkt wat de maat betreft, daarom hebben we de recepten bewust klein gehouden en bakken we (bijvoorbeeld) 4 muffins in plaats van 8.

2

De baktemperaturen zullen voor elke airfryer gelijk zijn. Wel is het belangrijk de baktijden in de gaten te houden, hierin kunnen de airfryers van elkaar
verschillen. Ga je aan de slag, kijk dan altijd tussentijds hoe het bakproces vordert.
Dan bedoelen we niet dat je elke 2 minuten de lade moet opentrekken, maar kijk bijvoorbeeld 5 tot 10 minuten voor het einde van de baktijd even hoe het gaat. Misschien is je recept eerder gaar, maar het kan ook zomaar zijn dat het iets langer duurt.

3

Tenzij nadrukkelijk anders vermeld, zijn alle ingrediënten die je nodig hebt bij de recepten op kamertemperatuur. Met uitzondering natuurlijk van bijvoorbeeld slagroom, als deze ter garnering gebruikt wordt.

4

Naarmate je vaker in je airfryer bakt en kookt, zul je wat gemakkelijker een keuze maken voor een bepaalde (bak)vorm. De door ons gebruikte (bak)vormen zijn niet leidend, heb je een specifieke vorm niet in huis, probeer dan gerust eens iets anders.

5

Er zijn verschillende accessoires te koop, zoals rekjes, platen of bakjes. Wij hebben deze niet. Sommige gerechten bakken het mooist zonder een ovenschaal. Heeft jou airfryer een draadmandje, gebruik dan een vel aluminiumfolie dat je driedubbel vouwt. Vouw de hoeken eventueel naar binnen, zodat je ongeveer de vorm van het mandje hebt. Beleg de aluminiumfolie wel met een bakpapiertje als je er iets van gebak op bakt, zodat het niet vastplakt aan de aluminiumfolie.

6

Een lastig dingetje is het om die schaaltjes of bakvorm(pjes) na het bakken weer uit het mandje te halen (erg heet). Denk dan eens aan een tang, zoals de bekende uit de snackbar. Zelf heb ik een tang aangeschaft voor weckglazen, die is iets groter en soms best wel handig.

7

Het bakken van vlees zoals gehaktballen of kippenbouten met vel. Sommig vlees bevat van nature vet. Bakken in de airfryer betekent dat dit vet heet wordt en verdampt/verbrandt met witte rookwolken tot gevolg. Heb je bij je airfryer geen spatdeksel gekregen, denk dan eens aan een velletje aluminiumfolie (geen bakpapier!), een vlamverdeler van metalen gaas of de filters die je in een frituurmandje kunt leggen. Leg dit op je vlees en je hebt geen of nauwelijks last van witte rook.

8

En dan is er nog dat vervelende klusje: maak je airfryer na elk gebruik goed schoon! Zolang hij nog warm is, is dat nog wel te doen. Is al het vet afgekoeld dan wordt het echt een vervelende klus.

9

Ten slotte: bak en kook met plezier! Misschien lukt iets niet de eerste keer, maar geef dan vooral niet op. Ook bij ons lukten sommige recepten niet meteen. Soms halen zelfs sommige recepten deze website niet omdat ze in de airfryer niet werkten. Het is vooral de ervaring die vaak voor succes zorgt, met een goed recept als basis.

Heb je nou zelf nog tips waarvan je vindt dat ze niet mogen ontbreken in dit lijstje?
Laat dan hieronder een reactie achter!

Airfryer quote

4 Comments

 1. Vera Lugthart 23 december 2016 at 02:58

  ik heb aluminium folie geprobeerd in mijn inventum airfryer, helaas blaast deze de lucht zohard rond dat ook het aluminium folietj tegen het verwarmingelement aankwam, dit leek mij niet echt goed voor het apperaat en dus heb ik dit opgelost door bij de action een siliconen bakmatje te halen voor 2.50, hier heb ik mijn mandje opgzet, afgetekend en uitgekinpt, past perfect, lekker goedkoop en ik kan er 2 uithalen uit 1 siliconen bakmatje.

  1. Anja 24 december 2016 at 14:24

   Hoi Vera,
   Siliconen bakmatjes zijn inderdaad ook ideaal (en vaker te gebruiken), een goede oplossing! Gebruik je het op de bodem van je mandje of ook om gerechten mee af te dekken? Mocht je problemen krijgen met de luchtcirculatie, dan zou je er met een perforator nog gaatjes in kunnen knippen.

   Veel bakplezier en fijne feestdagen!

 2. Emmy 3 februari 2018 at 15:00

  Goed idee. Ik ga het direct proberen, want ik heb nog zo’n matje.

 3. Kan ik mijn airfryer gebruiken zonder mandje? - The Amazing Kitchen 6 maart 2018 at 16:19

  […] beschikking dan heb je misschien iets aan bovengenoemde tips. En kijk anders ook nog even op onze pagina met andere handige […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.