Aardappel spiraal of wokkel

Soms heb je van die dagen, dat je het gevoel hebt tijd over te hebben en daarom maar eens iets geks te proberen. Op tal van sites zag ik de aardappel spiraal of wokkel (hoe zullen we dit eens noemen?) voorbij komen. Nu zijn voor het spiraal snijden natuurlijk allerlei gadgets te koop, alleen heb ik die geen. Dus, gewapend met een scherp mes en een satéprikker ging ik aan de slag.

Het resultaat mag er zijn (al zeg ik het zelf). Niet perfect, dat is zo, maar wel heel erg leuk om te doen en bovendien toch decoratief op je bordje.
Je kunt de aardappelen natuurlijk ook makkelijk de avond van te voren voorbereiden. Zet ze dan wel in een pan of kom water, zodat ze niet verkleuren.
Aardappel spiraal

Ingrediënten

– per persoon 1 aardappel, liefst licht kruimig of vastkokend en niet te dik
– olijfolie
– patatkruiden of knoflookolie

En verder:
satéprikkers en een bakkwastje

Bereiding

De aardappelen hoeven niet persé geschild te worden, het is maar net wat je lekker vindt. Steek de satéprikker voorzichtig door het hart van de aardappel.

Snijd nu met een scherp mes de aardappel in. Begin aan een uiteinde en draai min of meer rondjes met je mes. Het is niet de bedoeling dat je losse schijfjes snijdt, maar dat je rondom de satéprikker aan één stuk de aardappel insnijdt.
Het is moeilijk om de aardappelspiraal heel te houden – mij is het in ieder geval niet gelukt. Maar dat is niet echt een ramp vind ik.

Heb je het andere uiteinde bereikt, leg de aardappel dan in een bak water. Na een kwartiertje kun je proberen heel voorzichtig de wokkel of spiraal iets uit elkaar te trekken. Leg hem weer terug in het water. Het water zorgt ervoor dat het zetmeel wordt weggespoeld, waardoor hij straks mooier bakt.

Laat de aardappel goed uitlekken, op een handdoek of in een vergiet. Meng in een kommetje een scheut neutrale olie met patatkruiden of neem een kruidenolie die je lekker vindt. Kwast hiermee de aardappel in, ook “in” de spiraal.

Leg de aardappel in het airfryermandje, stel de temperatuur in op 200 graden en bak goudbruin en gaar in ca. 20 minuten.

De baktijd is afhankelijk van je airfryer en natuurlijk de grootte van de aardappel. Het kan zijn dat je de baktijd iets moet inkorten. Controleer na 15 minuten ook of het niet te hard gaat. De aardappel moet niet verbranden. Verlaag eventueel de temperatuur naar ca. 180 graden.

1 Comment

  1. Courgette spiraal uit de airfryer, leuk op je bord - The Amazing Kitchen 2 mei 2018 at 07:33

    […] de aardappelspiraal die we een tijdje geleden plaatsten hebben we veel reacties gehad. Een van de vragen die ook […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.