Kan ik mijn airfryer gebruiken zonder mandje?

De vraag die ik vaak lees op allerlei pagina’s is: kan ik mijn airfryer gebruiken zonder mandje?
De eerste gedachte die dan in mijn hoofd opkomt is: waarom zou je dat willen? Ik kan me voorstellen dat het soms niet handig is omdat je airfryer te klein is voor het gerecht dat je wilt maken. Want:

 • de grote cake of het brood (bijvoorbeeld), komt tegen het grillelement waardoor hij zwart blakert;
 • je hebt geen kleine springvorm/cakevorm die in het mandje past;
 • je wilt een grotere ovenschaal of bakvorm gebruiken voor een groter gerecht en deze past niet in je mandje;
 • je hebt geen oven, of die is al in gebruik voor iets anders, dus het móet in de airfryer gebakken worden.

De oplossing is echter niet om dan het mandje maar achterwege te laten en de bakvorm zo in de airfryer te zetten. Er worden omgekeerde cupcakevormpjes, proppen aluminiumfolie en weet ik niet wat voor inventieve oplossingen bedacht om ervoor te zorgen dat je bakvorm stabiel staat op de oneven bodem van de airfryer.

Punt is namelijk: als je het mandje niet in je airfryer plaatst dan “lekt” warme lucht weg door de opening van het handvat. Dat wil je niet, want dan klopt de temperatuur niet meer. Bovendien kun je zo ook de lade niet gemakkelijk meer openen – lees risico op verbranden.

Hieronder zie je op de eerste foto voor een broodmix een meegeleverde bakvorm die écht niet past. De volgende is een alternatieve bakvorm van aluminium die wel goed past. Als je kijkt naar de inhoud van beide vormen, dan is deze bijna gelijk. Tijd voor de test: zie resultaat bij foto 3. Prima gelukt!

Kan ik mijn airfryer gebruiken zonder mandje

Kan ik mijn airfryer gebruiken zonder mandje

Kan ik mijn airfryer gebruiken zonder mandje

Ja maar, hoor ik je denken wat moet ik dan??? Hierbij enkele tips:

 1. Meet de grootte van je airfryer mandje op, trek eventueel de omtrek over op een velletje papier. Op die manier kun je in de winkel meteen al controleren of de maat past.
 2. Ga op zoek naar een passende springvorm en ovenschaal. Kies voor een ronde of vierkante variant, maar zorg dat je rondom nog ca. 2 cm overhoudt. Die heb je nodig om de vorm weer uit het mandje te kunnen halen.
 3. Pas je recepten aan. Over het algemeen vind je bij elk recept informatie terug over de grootte van je tulband, cakevorm, springvorm of ovenschaal.
  Een goed voorbeeld is de appeltaart uit de airfryer. Het originele recept is voor een springvorm van 24 cm, maar door de hoeveelheden aan te passen ging het prima in een springvorm van 18 cm.
 4. Zeker voor baksels als cake of brood die in volume soms wel verdubbelen, is het verstandig een bakvorm niet helemaal te vullen. Een springvorm komt meestal tot de rand van het mandje, vul deze dus voor niet meer dan de helft met een cakebeslag of brooddeeg.
  Voor hartige of zoete taarten speelt dit niet zozeer, die rijzen niet veel. Hetzelfde geldt voor ovenschotels.
 5. Heb je een favoriet recept voor cake bijvoorbeeld, dan weet je meestal wel welke vorm je nodig hebt. Blijkt een aangepast recept uiteindelijk toch nog te veel voor een kleine vorm, giet het deeg dat je overhoudt in cupcakevormpjes en bak die apart.
 6. Bij hartige gerechten kun je de ingrediënten ook over 2 ovenschalen verdelen en die na elkaar bakken. Als je de eerste schaal na het bakken inpakt in aluminiumfolie en een dikke handdoek dan blijft het gerecht zeker nog 10 minuten (misschien zelfs langer) warm.

Het blijft natuurlijk lastig om grote hoeveelheden te bereiden in een airfryer. Daarvoor zijn de meeste airfryers nu eenmaal niet groot genoeg. Heb je geen oven ter beschikking dan heb je misschien iets aan bovengenoemde tips. En kijk anders ook nog even op onze pagina met andere handige tips.

Nog een laatste tip: besluit je tóch te gaan bakken zonder mandje, lees er dan zeker de gebruiksaanwijzing en garantiebepalingen goed op na. Bij diverse airfryers vervalt de garantie als je hem zonder mandje (of bakplaat) gebruikt!

 

 

 

2 Comments

 1. eter Zuyderwijk 10 november 2018 at 23:20

  hallo ik ben sinds kort over gestapt op een Magnani Airfryer – 10 Liter, ik vond het best vervelend zo’n mandje, ik had wel een kleine airfryer. Ben zeer tevreden met me nieuwe en ga met veel plezier lekker bakken

 2. Lien 13 mei 2022 at 11:23

  Die had ik ook en was heel tevreden omdat ik niet beter wist. Het was inderdaad heel handig dat er een springvorm of flink formaat ovenschaal in past maar voor gebruik als airfryer is die niet te vergelijken met een Philips Airfryer. Patat in dat mandje is waardeloos en een crime om schoon te maken. Ik ging dus altijd maar ovenpapier op dat rekje leggen en zo patat bakken maar dan komt de hete lucht circulatie niet langs de patat heen en ondanks regelmatig keren zit je dan met ongelijk gebakken patat. Zelfde met snacks. Je moet steeds maar blijven keren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.