TAK test: Appelcake uit de airfryer
Een lezeres vroeg ons of je ook appelcake met lekker veel verse appel kunt bakken in de airfryer. Wij denken van wel en nemen de proef op de som.
In een appelcake gaan -geen verrassing- stukjes appel. Er zijn veel verschillende appelrassen die allemaal iets anders reageren op hitte, dus welke kies je dan?
Zachte, zure appels: Goudreinetten en Cox, vooral verkrijgbaar in de wintermaanden, vallen bij verhitting uit elkaar en zijn hierdoor heel erg geschikt voor appeltaart en appelmoes. De Cox houdt nog iets van zijn structuur.
Friszuur en hard: Granny Smith, het hele jaar door verkrijgbaar, valt niet uit elkaar. Ook geschikt voor dunne plakjes in gebak.
Zoete appels: Elstar en Jonagold zijn de klassiekers en het hele jaar door verkrijgbaar. Zoet van smaak en daardoor hebben ze voor gebruik in gebak wel een toevoeging nodig zoals bijvoorbeeld kaneel en citroensap of rasp.
Het recept dat we toegestuurd kregen bevatte goudreinetten. Daar is het nog iets te vroeg voor. Daarom probeerden we zomerappels: Delbar, een zure appel die ongeveer 2 maanden per jaar (augustus en september) verkrijgbaar is. Hij lijkt wat smaak betreft wel op de goudreinet.
Omdat appels voor extra vochtigheid zorgen in de cake, gebruiken we iets meer meel dan normaal.
Het resultaat zie je op de foto. We hebben de cake laten proeven door kritische (lees moeder en oma) familieleden. En ja hoor, deze cake heeft de test doorstaan!
De zachte appel smelt bijna tijdens het bakken, waardoor de cake niet droog wordt.
Hoeveelheid: cake van 18 cm doorsnede
Bereidingstijd: 1,5 uur
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Ingrediënten
– 3 eieren (M)
– 150 g suiker
– 150 g zachte boter
– 200 g zelfrijzend bakmeel
– 2 tl vanillesuiker
– 1 tl rasp van een citroenschil
– 1 snufje zout
voor de vulling:
– 2-3 Goudreinetten of Delbar, schoongemaakt 250 gram
– 1 tl kaneel
Ook nodig:
een springvorm of cakevorm passend in de airfryer
Bereiding
Laat alle ingrediënten voor de cake op kamertemperatuur worden. De boter haal je het liefst al de avond of ochtend er voor uit de koelkast. In geval van nood kun je altijd nog de magnetron gebruiken. Maar let op dat de boter niet te heet is.
Vet de vorm in met boter en bestuif met een beetje meel. Klop het te veel er weer uit.
Schil de appels, snijd ze in stukjes van ongeveer 1 of 2 cm. Meng kaneel met 1 eetlepel van het meel en hussel dit door de appelblokjes. Het meel zorgt er straks voor de de appels niet meteen naar de bodem van je cake zakken.
Boen de citroen goed schoon onder stromend water en rasp de schil.
Klop in een beslagkom de boter met de suiker en vanillesuiker met een mixer schuimig tot het een lichtgele kleur heeft. Voeg dan het eerste ei toe en mix dit er volledig door voordat je het volgende toevoegt.
Zeef het meel met het zout en meng met een spatel in delen door het beslag.
Voeg de appels toe aan het beslag. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Verwarm de airfryer voor op 160 graden.
Zet de cake in het mandje en bak in ongeveer 45 minuten gaar. Controleer na 40 minuten of het niet te hard gaat. Verlaag de temperatuur eventueel naar 150 graden. Je kunt de bovenkant ook afdekken met een velletje aluminiumfolie.
Om te controleren of de cake gaar is, prik je er een satéstokje in. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Zo niet, dan nog enkele minuten extra geven.
Haal de vorm uit de airfryer en laat 5-10 minuten staan voordat je de vorm verwijdert. Laat de cake op het rooster volledig afkoelen.
Hartelijk bedankt. Ik ga hem binnenkort maken ?
Top. Ga ik maken. Dank jullie wel
Hij Is erg lekker en makkelijk om te maken. Hij blijft ook luchtig na 1 dag
Deze cake gemaakt met appeltjes uit eigen tuin.
Was super mals en lekker zeker een aanrader.
Ik ben op dit moment bezig met bakken maar na 50 minuten was de binnenkant nog helemaal nat.
Het staat nu dus dik in de extra tijd en ik hoop dat hij straks wel gaar is want het ruikt ontzettend lekker.
Bij mij moest hij er ook veel langer in, maar bij 40 min was de bovenkant wel al bruin.
Zou de temperatuur dan hoger moeten of is dat geen goed idee!
Hoi Froukje,
baktijden en temperaturen zijn per airfryer ook wel verschillend natuurlijk. Heb je de temperatuur al eens gecontroleerd met een bakthermometer? Temperatuur hoger zetten zou je kunnen proberen, maar dan bestaat de kans dat de bovenkant verbrandt. Zelf zou ik kiezen voor een langere baktijd denk ik.
Groetjes, Anja
Ik ga het keer makem lijk me lekker
Hallo zou ik gewoon bakpapier in het mandje mogen leggen want ik heb geen vorm voor het mandje
De cake is net uit de airfryer (Philips xxl).
Ik heb, buiten dr stukjes appel, ook stukjes spijs toegevoegd.
Bij mij was 35 minuten voldoende (op 160 gr).
Hij staat nu af te koelen…
Vanavond een stukje proberen.
Bedankt voor het recept.
Lekker maar op minuut 40 kijken of het niet te hard gaat en dat moet hij 45 minuten ik zou zelf hem er 50 miniten in doen
Petra heeft op 5 mei een vraag gesteld, of je ook bakpapier in het mandje kan leggen. Dit zou ik ook graag willen weten of dat kan.
Het recept lijkt me erg lekker
Fantastisch recept! Dank jullie wel!
Er staat niet in het recept wat je met de geraspte citroen moet doen. Wanneer moet je die toevoegen?
Kan de appelcake in de airfryer xl en is de baktijd zoals je beschreef dezelfde.
Want ik zie niet wat de airfryer was die gebruikt is.
Een prima recept. Lekkere cake. Ik heb de cake in een tulband vorm gebakken . Voor deze vorm en mijn airfryer zijn de baktijd
en temperatuur prima.
Bedankt voor dit recept!
Hoi Wiesje graag gedaan en het is altijd leuk om te horen als een recept in de smaak valt.
Groetjes
Ik heb de cake met 200 g speltbloem en 7 g bakpoeder gemaakt. Nog wat rozijnen door de appel gedaan en wat citroensap. Dan geen geraspte citroenschil gebruikt. En 100 g suiker i.p.v. 150 g. 45 minuten in de gewone Philips airfryer op 160 graden en nog 15 minuten afgedekt met de airfryer deksel, ook op 160 graden. Heel goed gelukt en was heel lekker. Ga ik heel vaak maken!
Hoi Marijke,
Leuk om te horen dat de cake zo goed geslaagd is!
Groetjes