Basisrecept voor cake
Met dit basisrecept voor cake, kun je eigenlijk alles maken wat je wilt. En zoals het meestal gaat: als je vaak oefent, worden je cakejes steeds beter. Bovendien kun je dan gemakkelijk experimenteren en iets extra’s toevoegen.
Bij deze cakejes koos ik voor stukjes perzik, door het vocht van het fruit zijn je cakejes heerlijk zacht en zeker niet droog.
Hoeveelheid: 4 stuks
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Ingrediënten
– 1 ei (M) = ongeveer 50 gram
– 50 g boter (of milde olijfolie)
– 50 g patent tarwebloem + 1/4 tl bakpoeder (of 50 gram zelfrijzend bakmeel)
– 50 g fijne kristalsuiker
– snufje zout
extra:
– 1 goed rijpe perzik in stukjes
– 4 metalen cakevormpjes van ongeveer 150-200 ml inhoud
Bereiding
Het is belangrijk dat alle ingrediënten (ook de eieren) op kamertemperatuur zijn. Boter kun je eventueel ook nog een minuutje in de magnetron zetten om even zacht te laten worden. Dat is makkelijker mixen.
Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout.
Vet de vormpjes in met vloeibare boter en strooi er een beetje suiker in. Verdeel het fruit over de vormpjes.
De airfryer hoef je pas op het laatst aan te zetten, deze is binnen 5 minuten op temperatuur.
Klop met een mixer in een kom de suiker met de boter schuimig tot een luchtige massa die bijna wit van kleur is.
Voeg nu het ei toe en klop tot het helemaal opgenomen is. Als je cakebeslag goed luchtig is, dan zullen je cakejes dit straks ook zijn.
Spatel nu voorzichtig lepel voor lepel de bloem door het eimengsel.
Vul de beboterde cakevorm(pjes) voor 3/4 deel (nooit tot aan de rand vullen, want dan loopt het beslag er overheen tijdens het bakken). Zet een cakeblik op een rooster, muffins op een bakplaat en bak de cake in het midden van de oven.
De oventijd is afhankelijk van de grootte van je cake: voor kleine cakes ca. 20 minuten, voor een grote cakevorm ca. 1 uur.
Verwarm de airfryer voor op 160 graden Celsius (of volg de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing). Zet de vormpjes in het mandje en bak de cakejes gedurende 15-20 minuten goudbruin en gaar.
Laat de cake(jes) afkoelen in de vorm.
TIP:
Roomboter kun je vervangen door bijvoorbeeld olijfolie, kokosolie en zelfs yoghurt. Neem voor de olie dan wel een milde of bijna reukloze variant, anders gaat de smaak van de olie overheersen.
De suiker in cake kun je vervangen door kokosbloesemsuiker, honing, ahornsiroop of speltsiroop.
Dan kun je nog kiezen voor diverse smaakmakers zoals
– vanillesuiker
– citroenrasp
– sinaasappelrasp
– cacaopoeder
– stukjes appel
– noten
– koekjes
Er zijn eigenlijk ontzettend veel mogelijkheden.
[…] TIP: heb je geen idee welke eieren je in huis hebt? Weeg het dan even. Zonder schil is een ei in maat M ongeveer 50-52 gram. L is zwaarder, S is lichter. Voor het perfecte beslag voor cake (en dus muffins) houdt je van alle ingrediënten hetzelfde gewicht aan, kijk anders een hier voor het basisrecept voor cake. […]