Bloemkool met een kruidig jasje uit de airfryer

Op internet komen de leukste foto’s voorbij van een hele bloemkool uit de airfryer. Daar willen wij natuurlijk graag onze versie aan toevoegen. Wij kiezen voor een vegetarisch gerecht en maken bloemkool met een kruidig jasje uit de airfryer. De bloemkool wordt voorgekookt en gaat dan in een jasje van aluminiumfolie de airfryer in, zodat de groente niet kan verbranden.

Bloemkool uit de airfryer

Hoeveelheid: bijgerecht voor 3-4 personen
Bereidingstijd: ca. 1 uur
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Ingrediënten
– 1 bloemkool van ca. 800 gram
– 2-3 el milde rode curry pasta
– verse peterselie (voor de garnering)
– evt kokosmelk
En verder
– aluminiumfolie
– een ovenschaal passend in de airfryer *

Bereiding
Stoom de bloemkool beetgaar in ongeveer 20-30 minuten. Controleer na 20 minuten de gaarheid door er met een aardappelmesje in te prikken. Is hij nog heel hard, laat dan nog verder garen. Heb je geen stoomoven overweeg dan de aanschaf van een stoommandje. De groenten behouden door het stomen extra veel smaak en de vitaminen gaan niet verloren. Koken gaat natuurlijk ook, doe dit in een bodempje water met het deksel op de pan.

Gebruik een ovenschaal die past in de airfryer. Proef de curry. Vind je hem te pittig, voeg dan een scheut kokosmelk toe. Leg de bloemkool in de schaal, strooi er zout over en smeer hem helemaal in met een laagje curry. De bloemkool moet helemaal bedekt zijn met saus.

Scheur een flink vel aluminiumfolie (of twee) af en vouw dit om de ovenschaal, zodat de bloemkool ingepakt is.

Zet de schaal in de nog koude airfryer.
Stel de temperatuur in en bak de bloemkool in 20-30 minuten gaar. Controleer na 20 minuten of het niet te snel gaat. De bloemkool moet niet boterzacht zijn, maar nog wat bite hebben.

Haal de schaal uit de airfryer, schep de bloemkool er uit met een brede spatel en leg op een voorverwarmd bord. Dek dit af met de aluminiumfolie. Roer de aanbaksels in de ovenschaal los met  een scheutje water of kokosmelk toe. Giet dit over de bloemkool en garneer met fijn gesneden peterselie.

Baktijden
Airfryer XL: 180 graden 20-30 minuten
Airfryer  : 200 graden en 30 minuten
Oven: 200 graden en 30 minuten of 180 graden hetelucht.

Variatietip: 

  1. Verwarm een blik afgespoelde kikkererwten in een pannetje met 1/2 eetlepel curry, losgeroerd in een klein kopje water of kokosmelk (of gebruik een blikje vegetarische curry madras). Kook 2 eitjes hard en serveer deze er bij.
  2. Houd je niet zo van de smaak van curry, dan kun je natuurlijk ook een andere smaakmaker gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan kant-en-klaar tomatensaus voor wraps

* Wij bakten deze bloemkool in de airfryer uit de laatste test (de Montana XL). Hierin past met gemak een schaal van 19 cm. Heb je een kleinere airfryer en past de bloemkool niet in de ovenschaal? Verpak dan de bloemkool helemaal in aluminiumfolie. Je kunt er ook voor kiezen de bloemkool te verdelen in roosjes die dan wel passen. Maak de saus dan wat dunner en giet deze over de bloemkool. Dek ook nu de schaal af met aluminiumfolie. Houdt er wel rekening mee dat de gaartijd dan korter is!

Bloemkool uit de airfryer

1 Comment

  1. Els 2 december 2017 at 11:06

    Ziet er heerlijk uit ga ik echt een keer proberen bedankt voor recept

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.