Brood bakken in de airfryer

Misschien heb je je het al eens afgevraagd: kan ik brood bakken in de airfryer? Het antwoord op deze vraag is een ja! Hoe leuk is dat?!

Het brood waar we mee willen beginnen is het Brood Zonder Kneden ofwel het No Knead Bread. De ingrediënten voor dit brood meng je de avond van te voren en dan vergeet je het gedurende een uurtje of 12 tot 18. De volgende dag zul je zien dat het deeg in omvang verdriedubbeld is en bellen vertoond. Dan ben je al bijna klaar om het brood te bakken.

Dus, ben je nu niet heel nieuwsgierig geworden?! Laat je vooral niet ontmoedigen door de lange beschrijving. Dit lijkt vooral de eerste keren ingewikkeld, maar dit is een gemakkelijke manier van brood bakken in de airfryer. Aan de slag dan!

brood bakken in de airfryer

Bakkers klaar, bakken maar!

Ingrediënten:

  • 250 g tarwebloem of tarwemeel
  • 175 g handwarm water
  • 4 g zout
  • 1/2 tl gedroogde gist

En verder:

  • spatel
  • bakpapier
  • ovenschaal ongeveer in de grootte van de deegbal
  • plantenspuit met water
  • een scherp mes (los scheermesje kan ook)

Bereiding

Meng de droge ingrediënten in een kom. Verwarm het water tot het handwarm is en voeg dit toe aan de droge ingrediënten. Meng alles met een spatel tot een samenhangend deeg. Zorg ervoor dat al het meel wordt opgenomen. Je hoeft niet te kneden, het deeg hoeft niet glad te zijn er blijven klonten zichtbaar. Dek de kom af met plasticfolie of een badmuts en zet het weg op het aanrecht. Laat het deeg 12 tot 18 uur rusten of tot het verdriedubbeld is in volume. Als het erg warm is (bijvoorbeeld in de zomer) dan kun je het deeg ook in de koelkast zetten.

Als het deeg voldoende gerezen is ga je het vormen. Strooi een beetje bloem op je werkblad en laat het deeg uit de kom glijden (gebruik een spatel). Het deeg is heel erg plakkerig, maar dat is de bedoeling. Maak je handen nat met water of verdeel er een beetje olie over, zodat het deeg niet aan je handen plakt.
Vouw nu het deeg als een soort enveloppe. Pak de bovenkant voorzichtig op en vouw over het deeg naar beneden. Pak dan de onderkant en vouw over het deeg naar boven. Doe hetzelfde met de zijkanten. Draai het deeg dan om zodat de naden onderop komen te liggen. Vouw je handen nu om het deeg en draai het deeg rond waarbij je steeds een beetje de zijkanten onder stopt. Het is een handigheidje – oefening baart kunst. Doe dit 2 of 3x, zeker niet te vaak. De bedoeling is het deeg tot een bol te vormen.

Leg het deeg op een stuk bakpapier dat iets groter is en waar je wat bloem over strooit. Strooi ook een beetje bloem over de bovenkant. Dek af met de kom en laat het deeg 30 minuten rusten.

Verwarm de airfryer in ca. 5-10 minuten voor op 200 graden met een passende ovenschaal er in. Het is belangrijk dat de airfryer met daarin de ovenschaal goed voorverwarmd is.

Maak het deeg een beetje nat met de plantenspuit. Snijd het deeg kruislings in met het mes. Leg het deeg met het bakpapier voorzichtig in de ovenschaal en bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar. Verlaag na 10 minuten de temperatuur na 190 graden.

Als de tijd om is, controleer je de garing van het brood door op de onderkant te kloppen. Het klinkt dan hol. Wil je het met een thermometer controleren, dan moet de temperatuur ongeveer 95 graden zijn. Is het brood nog niet gaar genoeg, leg het dan nog even terug in de airfryer, eventueel zonder bakvorm.

brood bakken in de airfryer

1 Comment

  1. Mozzarella in tomatensaus - The Amazing Kitchen 22 oktober 2019 at 07:32

    […] je deze mozzarella in tomatensaus met goed brood of stokbrood. Heb je tijd, bak dan eens zelf dit brood, heerlijk brood zonder kneden en gebakken in de […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.