Chips bakken in de airfryer

Chips…ย  We kunnen het niet laten, chips is echt onze guilty pleasure. Een zak chips is binnen enkele dagen leeg. Dat moet toch anders en gezonder kunnen. Na de test is de conclusie: in kleine porties kun je goed chips bakken in de airfryer. Bewaren in een afgesloten doos is minder geslaagd. Ons advies: maak een kleine portie en eet die meteen op, want dan zijn ze het lekkerst.

Het is het makkelijkst om een mandoline te gebruiken om chipjes te schaven. Ik had net een nieuwe mandoline gekocht met verschillende verwisselbare messen, waarbij ook een ribbelmes. Om de mandoline te testen, maar meteen het ribbelmes gebruikt om aardappeltjes (ik had alleen nog kleintjes) mee te schaven.

 

Ingrediรซnten:
  • aardappelen
  • plantaardige olie (olijf- of zonnebloemolie)
  • zout

en verder:

  • mandoline met ribbelmes *
  • siliconen spatel
  • keukenpapier

Bereiding:

Borstel de aardappelen goed schoon in koud water of schil ze. Vul een kom met koud water. Schaaf de aardappelen in dunne plakken. Gebruik je een ribbelmes houdt dan 4,5 mm aan, voor een glad mes is denk ik 2-2,5 dikte voldoende.
Chips bakken in de airfryer

Spoel de plakjes goed in het water, zodat het zetmeel weggespoeld wordt. Dan branden ze niet zo snel aan. Laat goed uitlekken in een zeef en dep droog in een schone theedoek (liefst een die niet naar wasmiddel ruikt).

Droog de kom, doe de aardappelplakjes er weer in en giet er een scheut olie over. Meng de olie goed met de aardappelplakjes. Dit zal bij ribbels makkelijker gaan dan bij gladde plakjes. Het is de bedoeling dat elk plakje toch een olie-filmpje krijgt, anders bakt alles aan elkaar in de airfryer.

Leg een laagje aardappel in het mandje van de airfryer. Bak in kleine porties, zodat de chips ook knapperig gebakken wordt.

Stel de temperatuur in op 155 graden (voor een XL airfryer) en bak de chips in ca. 15 minuten goudbruin en knapperig. Schep elke 5 minuten voorzichtig om.
Er bestaat een kans dat je chips gaat “vliegen” als ze bijna klaar zijn. Houd dat wel even in de gaten en plaats eventueel een spatdeksel of rekje om te voorkomen dat de chips aan het grillelement blijven plakken.

Chips2

Spreid de chips uit op een velletje keukenpapier, bestrooi met een beetje zout (of specerijen) en laat ze afkoelen.

 

TIP: de gebruikte mandoline is een OXO V-blade (prijs ca. โ‚ฌ 50,00). Er zijn natuurlijk mandolines in allerlei soorten en maten. Heb je geen mandoline, of wil je er geen aanschaffen, dan kun je ook de aardappelen schaven met een goed scherpe kaasschaaf.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.