Citroenkip met tomatensalsa

Wij zijn fan van koken met verse kruiden, want ze geven een gerecht net dat beetje extra. Daarom vandaag deze citroenkip met kruidenmarinade en een verse tomatensalsa. Voor de kruidenmarinade kun je de kruiden gebruiken die je lekker vindt. Wij gebruiken hier een combinatie van peterselie, citroenmelisse en rozemarijn. Heb je dit niet in huis, kies dan gerust voor andere kruiden.

Heb jij ook kruiden in je tuin of op het balkon? Ik zet mijn kruidenpotjes in de zomermaanden altijd buiten. Geef ze een grotere pot en natuurlijk regelmatig water (met pokon) en ze groeien dan als kool. Rozemarijn is overigens een vaste plant, die het op een zonnig plekje in de tuin of op het balkon erg goed doet.

Citroenkip

De hoeveelheden zijn voldoende voor 2-4 personen.
Lekker bij de citroenkip zijn bijvoorbeeld hasselback aardappelen of gebakken aardappeltjes.

Ingrediรซnten

  • 4 kipdijfilets
  • 2 schijfjes citroen
  • 1 takje rozemarijn
  • peper en zout

Voor de marinade

  • 1 el (olijf)olie
  • sap van 1/2 citroen
  • een handvol verse tuinkruiden, alleen het blad (denk peterselie, citroenmelisse, basilicum, tijm, oregano), klein gesneden
  • 1 klein teentje knoflook, uit de pers

Voor de tomatensalsa

  • 2 tomaten
  • 1/2 rode ui
  • een klein handje van de tuinkruiden die je gebruikt hebt voor de kip
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 teentje knoflook, uit de pers
  • 1/2 – 1 el citroensap
  • peper en zout

Bereiding

Laat de kip op kamertemperatuur komen. Meng de ingrediรซnten voor de marinade. Voeg de kipdijfilets toe aan de marinade en schep om. Laat minimaal 1 uur marineren. Je kunt dit natuurlijk ook de avond tevoren doen, zet dan de kip wel afgedekt in de koelkast.
Wij gebruiken hiervoor een ziplockzakje, dit kun je goed sluiten. Hierin doe ik de ingrediรซnten voor de marinade en de kip. Sluit het zakje en “masseer” de marinade in de kip. Hierdoor trekken de smaken sneller in het vlees.

Leg de kip in een passende schaal die ruim genoeg is, zodat de stukken kip niet op elkaar liggen. Wij gebruikten de pushpan, maar een ovenschaal is natuurlijk ook prima.
Giet de marinade over de kip en bestrooi met zout en peper. Halveer de citroenschijfjes en steek tussen de kip. Leg ook het takje rozemarijn erbij.
Zet de schaal in het mandje van de airfryer.

Stel de temperatuur in op 180 graden, tijd 12 minuten.
De baktijd is ook afhankelijk van de dikte van de kipdijfilets.

Maak ondertussen de tomatensalsa. Halveer de tomaten en verwijder de pitten. Snijd in kleine blokjes. Snijd de ui fijn. Meng alles met de olie en de fijngesneden tuinkruiden. Voeg naar smaak citroensap toe (begin met 1/2 eetlepel) en peper en zout.

Haal de kip uit de airfryer en leg op een bord. Schenk de jus er over en leg de partjes citroen erbij.

Variatietip:

Deze citroenkip is ook lekker als pulled chicken op een broodje! Trek het vlees dan met 2 vorken uit elkaar. Beleg een broodje met het kippenvlees en garneer met de tomatensalsa.

TIP: gebruik je liever kipfilet, dat kan natuurlijk ook. Snijdt dan de filets diep in met een scherp mes. Houdt er rekening mee dat de gaartijd dan iets langer zal zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.