Courgette spiraal uit de airfryer, leuk op je bord

Op de aardappelspiraal die we een tijdje geleden plaatsten hebben we veel reacties gehad. Een van de vragen die ook voorbij kwam was of je dit ook met groenten zou kunnen doen. Het leek ons wel een leuk idee om dat eens te gaan proberen! Het resultaat is deze courgettespiraal die heel goed geslaagd is en we delen dan ook graag het recept met jullie.

Wil je een krokante versie zoals met de aardappel spiraal? Dat is ons niet gelukt, maar als bijgerecht was het echt heel lekker.

Courgette spiraal

Ingrediënten

– 1 courgette
– 1/2 tl bbq-kruiden (of je favoriete mengsel)
– 1 el (olijf)olie
– zout
En verder
– een eetstokje of satéprikker
– een appelboor

Bereiding

Was en droog de courgette en snijd de uiteinden er af. Afhankelijk van de grootte van je airfryer zal de courgette spiraal er al dan niet in z’n geheel in passen. Bij mij was dat niet zo. Je kunt het even controleren, want 2 halve courgettes in spiraal snijden is net iets makkelijker.

Prik het eetstokje of de satéprikker in de lengte door de courgette. Snijd nu rondom de courgette in tot op het stokje. Let op dat je schuin begint, anders worden het ringen en dat is niet de bedoeling. Je wilt dat de courgette uit één stuk blijft. Zie foto hieronder. Haal het eetstokje of de satéstokje er voorzichtig uit.

De volgende stap is alleen als je de pitjes uit de courgette wilt verwijderen. Zelf haal ik ze er altijd uit, omdat ik ze niet lekker vind. Bij de courgette spiraal doe je dit door de courgette rechtop te zetten en met de appelboor uit te hollen. Zet de courgette rechtop en druk de appelboor er in met een draaiende beweging. Haal de appelboor met de pitjes voorzichtig er uit en herhaal het vanuit de andere kant.

Meng in een kommetje de olie met de bbq-kruiden. Kwast de courgette spiraal in met de olie, dus ook aan de binnenkant. Het teveel aan olie loopt er vanzelf uit.

Leg de courgettes in het mandje van je airfryer. Stel de temperatuur in op 150 graden en bak de courgettes beetgaar in ca. 8 minuten. Verhoog de temperatuur naar 200 graden en bak nog eens 5 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.

Door het hoge vochtgehalte in de courgette loopt overtollige olie tijdens het bakken weg. Ook brandt de courgette niet snel aan, maar houd het wel even in de gaten!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.