Feestelijke laagjescake met chocolade en vanille smaak

In ons kerstpakket vind je ook een zakje kerstsprinkles van Dutch Sprinkleshop, te leuk om niet zelf mee aan de slag te gaan. We willen voor de kerst-inspiratie natuurlijk iets feestelijks bakken. Dat wordt deze feestelijke laagjescake met chocolade en vanillesmaak.

Cake bakken in de airfryer gaat heel goed. De meeste tijd ben je eigenlijk kwijt met het opmaken en decoreren van de cake.
Feestelijke laagjescake

Ingrediënten
Voor de cake
– 225 g fijne suiker
– 225 g ongezouten roomboter
– 1 tl vanille extract of 1 el vanillesuiker (zelf gemaakt het lekkerst)
– 3 grote eieren (L)
– 225 g zelfrijzend bakmeel
– snufje zout
– 4 tl cacao
Voor de decoratie
– 250 g mascarpone
– ca. 100 g amandelpasta (bijv. Almond Spread van Lidl)
– 10 cantucci koekjes
– 1 zakje sprinkles (40 gram)

En verder:
– een bakvorm van ca. 14 cm doorsnede
– een velletje bakpapier (bekijk ons Youtube filmpje hoe je het op maat kunt knippen)
– een bakkwastje
– een spatel
– een zeef

Bereiding

Begin met het maken van het cakebeslag. Laat álle ingrediënten voor de cake op kamertemperatuur komen.
Klop met een mixer de suiker met de boter en de vanille tot ze lichtgeel van kleur en schuimig zijn. Voeg een ei toe en klop tot het ei volledig is opgenomen. Doe dit ook met de overige 2 eieren.
Zeef het meel met het zout in delen boven de kom en spatel het meel erdoor.

Vet de bakvorm in en leg het velletje bakpapier op de bodem. Schep 1/3 deel van het beslag (ongeveer 230 gram) in de bakvorm.
Verwarm de airfryer (zie onderstaande temperaturen) en bak de cake in 20 minuten lichtbruin en gaar. Controleer dit eventueel met een satéprikker: als deze er schoon uit komt is de cake gaar.

Verdeel het resterende beslag in twee delen. Zeef de cacao. Voeg bij een deel 3 theelepels cacao, bij het andere deel 1 theelepel. Meng de cacao door het beslag en voeg ook een beetje water toe als het beslag te droog wordt. Denk in hoeveelheden van 1 of 2 theelepels.

Als de eerste cake klaar is, haal deze dan voorzichtig uit de vorm en laat op een rooster afkoelen. Verwijder na enkele minuten voorzichtig het bakpapier. Bak op dezelfde manier de 2e en dan de 3e cake.

Meng de mascarpone met de amandelpasta. Maal de koekjes grof.

Snijd met een scherp mes de cakeplakken een beetje recht. Bij mij zijn de cakeplakken in een punt gebakken, dat is niet handig met het opbouwen van de cake. De restjes hoef je niet weg te gooien, daar kun je nog iets lekkers mee maken (recept volgt binnenkort).

Leg de donkerste cakeplak op een rond vel bakpapier op het rooster. Smeer de bovenkant in met een laagje mascarpone, strooi daarover een laagje gemalen koekjes. Smeer de volgende plak cake aan de onderkant ook lichtjes in en plak op de onderste laag. Herhaal de stappen met mascarpone en koekjes en eindig dan met de vanillecake.
De overige mascarpone is voor de zijkanten en de bovenkant. Verdeel met een mes of met het paletmes rondom en bovenop. Strijk glad.

Nu begint het lastigste stukje: de sprinkles tegen de zijkant van de cake plakken. Zorg er in ieder geval voor dat de sprinkles die tussen het rooster door vallen opgevangen worden. Plaats er een dienblad of een theedoek onder.
De hoeveelheid sprinkles in het zakje is niet voldoende om de cake helemaal te bedekken. Bedenk je eigen decoratie! Of bestel met de kortingscode extra zakjes.

Bewaar de cake in de koelkast! Laat hem op kamertemperatuur komen voor het serveren.

Baktemperaturen
– Airfryer XL en XXL: 150 graden
– Airfryer kleinere maat: 160 graden
– Oven (boven- en onderwarmte): 160 graden

Tip: de basis van cake is dat je gelijk gewicht aanhoudt van alle ingrediënten. Heb je geen grote eieren in huis? Middelgrote eieren (M) wegen ongeveer 50 gram. Ga dan in dit recept uit van 5 eieren en gebruik van meel, suiker en boter elk 250 gram.

1 Comment

  1. Zelf gemaakte bonbons met chocola en sprinkles - The Amazing Kitchen 20 december 2017 at 07:48

    […] om te maken. De basis van deze bonbons is cake, bijvoorbeeld een restje dat je overhoudt als je de feestelijke laagjescake maakt. Maar je kunt er ook een cakeje voor bakken, dat gaat supersnel met het basisrecept voor […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.