Wie zoet is krijgt lekkers!

Eindelijk is het zover: Sinterklaas is weer in het land. Ook wij willen graag weer iets lekkers, want we zijn best wel zoet geweest het afgelopen jaar (althans, dat vinden we zelf ;-)).
Vandaag bakken we broodjes in de vorm van de staf van Sinterklaas, leuk voor de afwisseling met al het snoep in deze tijd. We kiezen voor een hartige vulling van geraspte kaas en tomatensaus. Om ook aan de zoetekauwen te denken, maken we ook zoete broodjes met kaneelsuiker.

Het is ook heel leuk om met kinderen te doen op een (regenachtige) middag. Het lijkt op kleien en je kunt het nog opeten ook! Je kunt de staf maken, maar natuurlijk ook de S van Sint of de P van Piet.

Sinterklaasbroodjes

Sinterklaasbroodjes

Voor het brooddeeg kun je een kant-en-klare broodmix gebruiken, of je maakt het helemaal zelf. Een tip: brooddeeg maken is niet veel werk, de meeste tijd zit hem vooral in het wachten tot het deeg goed gerezen is.

Daarom maak ik zelf altijd deeg voor een heel brood (neem dan van alles een dubbele hoeveelheid). Als je dan toch bezig bent, kun je bijvoorbeeld van het deeg dat overblijft heerlijke broodjes bakken.
Ik gebruik geen olie of boter in het deeg, zodat het resultaat een knapperig gebakken broodje is. Gebruik je broodmix, volg dan de aanwijzingen op de verpakking.

Ingrediënten:
– 1/2 pak mix voor witbrood, of,
als je het helemaal zelf wilt maken:
 250 g witte tarwebloem
– 170 g water
– 3,5 g droge gist
– 3,5 g suiker
– 3,5 g zout

Voor de smaak
hartig:
– ca. 2 el grof geraspte kaas
– ca. 1 el tomatensaus/ketchup (ik gebruikte tortillasaus)
– ca. 1/2 el maanzaad
– een beetje zachte boter
zoet:
– 1 el suiker
– 1 tl gemalen kaneel
– ca. 1 el greinsuiker
– poedersuiker

En verder:
– een mixer met kneedhaken of keukenmachine
– bakpapier
– bakkwastje
– plasticfolie

Bereiding:
Meng de droge ingredienten voor het brooddeeg in een kom met een mixer met kneedhaken, in een keukenmachine of een broodbakmachine en voeg langzaam het water toe. Laat de machine ongeveer 15 minuten kneden. Het kan natuurlijk ook met de hand: kneed het deeg dan 20 minuten.
Stuif wat bloem op je werkblad en stort hierop het deeg. Kneed er een mooi balletje van. Vet de kom in met een beetje olie en leg de deegbal er in. Draai een paar keer om zodat hij helemaal met olie bedekt is en straks niet aan de kom plakt. Dek af met plasticfolie of een douchemuts en laat een uur rijzen.
Gebruik je een broodmix, volg dan de aanwijzingen op de verpakking.

Haal het deeg na een uur uit de kom, druk plat en rol uit met een deegroller tot een dikke vierkante plak. Halveer de plak en bestrooi een helft met de hartige ingrediënten. Vouw de plak dubbel en druk goed aan. Snijd dan in 6 dunne repen deeg.
Knip een vel bakpapier op maat van je airfryermandje. Heb je een passende bakvorm, dan kun je ook hierin een vel bakpapier leggen.
Pak een reep deeg en draai deze in een spiraal, rol een uiteinde op om de staf te vormen. Leg het deeg op het bakpapier. Doe hetzelfde met de andere 5 repen. Strooi wat maanzaad over het deeg  en dek het af met een velletje plasticfolie. Laat ongeveer 20 minuten rusten.

Verwarm de airfryer op 160-180 graden (afhankelijk van het type airfryer). Laat hem hiervoor ongeveer 3 minuten zonder inhoud draaien of gebruik de voorverwarmknop.
Bak de broodjes in ca. 15 minuten goudbruin en knapperig. Kijk halverwege de baktijd of het niet te hard gaat en verlaag eventueel de temperatuur. Haal voorzichtig uit het mandje.
Kwast de bovenkanten in met de roomboter. Laat afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen de zoete broodjes. Meng kaneel en suiker. Kwast de plak deeg in met een beetje van de zachte boter en strooi de kaneelsuiker over de helft van het deeg. Maak nu weer op dezelfde manier broodjes. Maak de bovenkant een beetje vochtig met water en strooi er wat greinsuiker over.

Verwarm de airfryer weer op 160-180 graden. Laat hem hiervoor ongeveer 3 minuten zonder inhoud draaien of gebruik de voorverwarmknop.
Bak de broodjes in ca. 15 minuten goudbruin en knapperig. Kijk halverwege de baktijd of het niet te hard gaat en verlaag eventueel de temperatuur. Haal voorzichtig uit het mandje.
Kwast de bovenkanten in met de roomboter en bestrooi de zoete broodjes eventueel met poedersuiker. Laat afkoelen op een rooster.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.