Hasselback aardappelen met bacon en kaas

Blijft toch lekker, die hasselback aardappelen! Je kunt behalve voor de naturel variant ook eens kiezen voor een extra smaakje zoals deze hasselback aardappelen met bacon en kaas. Al dan niet met een frisse dipsaus voor erbij. Dat staat zelfs leuk op een buffet.

Hasselback Aardappelen Kaas Bacon

Ik gebruikte dit keer kleine nieuwe aardappelen. Die zijn sneller gaar en hoeven dus niet zo lang te bakken. De tijden in het recept zijn hierop aangepast. Houd rekening met 25 tot 40 minuten.

Ingrediënten

Voor 1-2 porties

  • 3 nieuwe aardappelen
  • 2 dikke plakken bacon
  • 1 plak belegen kaas
  • neutrale olie (bijv. rijstolie)

Bereiding

Boen de aardappelen goed schoon onder stromend water. Snijd in met een scherp mes, maar zorg ervoor dat je de plakjes niet helemaal los snijdt, zie hier voor een uitgebreide beschrijving van de werkwijze. Spoel even onder de kraan, ook in de inkepingen. Hierdoor spoel je het zetmeel weg waardoor ze mooier bakken en minder snel aanbranden.

Verwarm de airfryer 3 minuten voor op 200 graden.

Kwast de aardappelen in met olie. Probeer ook in de inkepingen wat olie te kwasten zodat de plakjes mooi los van elkaar bakken. Leg de aardappelen in het mandje.

Laat 10-15 minuten bakken, afhankelijk van de grootte van de aardappel. Ik had kleintjes en dan is 10 minuten al veel.

Snijd in de tussentijd de plakken kaas en bacon in stukjes van ongeveer 2×3 cm. Ze moeten zeker niet groter zijn dan de aardappel, anders proef je straks alleen maar kaas en bacon.

Kwast nog eens in en laat weer 5-10 minuten bakken, tot de aardappelen al iets beginnen te bruinen. Haal voorzichtig uit de airfryer (gebruik eventueel een tang). Misschien wil je ze een beetje laten afkoelen, zodat je ze kunt vastpakken.

Hasselback Aardappelen Kaas Bacon

Steek nu om en om een plakje kaas en bacon in de aardappel. Dit gaat goed als je een prikker gebruikt om de ruimte wat groter te maken. Leg de aardappelen voorzichtig weer in het mandje. Ik leg ze nu op een velletje bakfolie, zodat de kaas niet in de bak van de airfryer loopt als hij smelt. Bak nog gedurende 10-15 minuten of tot de aardappelen gaar zijn. Dit kun je controleren door er met een prikker in te prikken. Als die er makkelijk in gaat, is je aardappel wel gaar.

Haal uit het mandje met een spatel zodat ze niet uit elkaar vallen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.