Hasselback aardappelen

Een van mijn favoriete aardappelgerechten om te bereiden in de airfryer zijn wel de hasselback aardappelen. Makkelijk te maken, het vergt alleen wat snijwerk en met een feestelijke tintje. Zelf vind ik hasselback aardappelen puur natuur het lekkerst. 

Varieer eventueel met toevoeging van wat knoflook,  kruiden of een yoghurtdip. Let er wel op dat kruiden niet verbranden in de airfryer.

Hoeveelheid: 2-3 porties
Bereidingstijd: 45 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Ingrediënten


– 4-6 niet te grote (of 2 zoete) aardappelen, liefst biologisch *
– ca. 1 el olijfolie
– grof zeezout of zeezout vlokken

Bereiding

Hasselback aardappelen

Boen de aardappelen goed schoon met water en droog ze af. Leg nu twee pollepels of eetstokjes op je werkblad en leg een aardappel er tussen. Met een scherp mes snijd je nu de aardappel in zo dun mogelijke plakjes, maar zorg er voor dat je de plakjes niet helemaal los snijdt. Het is de bedoeling dat ze aan elkaar blijven.

Ben je bij de laatste aardappel aanbelandt verwarm dan de airfryer voor: stel de temperatuur in op 200 graden.

Leg de aardappels op een groot bord en bestrijk ze gelijkmatig met de olijfolie. Een bakkwastje is hier handig bij.

Als de airfryer op temperatuur is, leg je de aardappels in het mandje. Stel de tijd in op 35 minuten en druk op start.

Na 15 minuten is het tijd om de aardappelen nog een laagje olie te geven. Haal 3 aardappels met een tang uit het mandje (sluit de lade), leg op het bord en bestrijk met olie. Leg de aardappels terug in het mandje en doe hetzelfde met de andere 3.

Na nog eens 15 minuten herhaal je dit weer. Dan laat je de aardappels nog ongeveer 5 minuten bakken. Controleer door er met een scherp mes in te prikken of ze gaar zijn. Zo niet, laat ze dan nog 5 minuten langer bakken.

Neem de aardappelen uit het mandje, leg op een bord en strooi er wat zout over.

Er passen -afhankelijk van de grootte van de aardappel- 4-6 aardappelen tegelijk in het mandje.

* Waarom biologisch?
Aardappelen zijn nogal gevoelig voor beestjes, schimmels en nog veel meer. Er worden bij de teelt -tenminste als het de reguliere teelt betreft- nogal wat chemicaliën gebruikt om de aardappelen er gaaf en zonder vlekken uit te laten zien. Vervelende van die middelen is dat ze in de schil achter blijven. En inderdaad, er wordt gezegd dat je er niet ziek van wordt, maar vervolgens krijg je wél het advies de aardappelen te schillen. Vandaar mijn keuze voor biologisch, zeker als ik ze met schil eet. Bovendien ziet het er ook mooi uit, zo met schil.

9 Comments

 1. Vera Pol 12 april 2016 at 11:49

  Ik ken de Hasselback aardappelen van BBC recepten, maar niet de handige tip om ze tussen de lepels te leggen. Bedankt daarvoor! Ben het helemaal eens wat de biologische aardappel betreft t.o.v. de gewone.

  1. Anja 12 april 2016 at 21:02

   Zonder die pollepels lukt het mij ook niet Vera 😉

 2. Anna 12 april 2016 at 15:59

  Ik heb dit recept enkele maanden geleden geprobeerd, maar helaas bleven de aardappelen rauw. De buitenkant was al flink aan de bruine kant maar vanbinnen had ik een rauwe aardappel.

  1. Anja 12 april 2016 at 21:01

   Hallo Anna,
   De baktijd is ook wel afhankelijk van de grootte van de aardappels en je apparaat. Ik gebruikte vrij kleine aardappelen (daarom pasten er ook 6 in het mandje). Ook snijd ik er vrij dunne plakjes van. Je kunt altijd proberen de temperatuur iets te verlagen en ze er langer in te laten liggen, of af te dekken met een velletje aluminiumfolie.
   Groetjes, Anja

   1. Vera Lugthart 23 december 2016 at 03:01

    ik heb dit probleem ook keer op keer, ik blijf het proberen want de delen die gaar zijn, zijn wel zo lekker! ooit moet het me lukken…steeds wat minder warm, want dat bruine deel wordt heel erg hard, en dus echt niet meer lekker, terwijl de onderkant nog hard is omdat hij rauw is…

    1. Anja 24 december 2016 at 14:11

     Hallo Vera,
     Vervelend dat het niet lukt, want ze zijn inderdaad wel heel erg lekker. Als de onderkant rauw blijft, zou je kunnen proberen ze te keren. Eindig dan met de ingesneden kant naar boven. Lukt het echt niet, probeer dan eens ze eerst in aluminiumfolie te draaien en zo al een beetje voor te garen. Misschien gaat dat ook wel.
     Veel succes!!

     1. Lida 11 juni 2021 at 13:27

      Beetje verwarrend recept

 3. Hasselback aardappelen met bacon en kaas - The Amazing Kitchen 12 augustus 2019 at 07:35

  […] Snijd in met een scherp mes, maar zorg ervoor dat je de plakjes niet helemaal los snijdt, zie hier voor een uitgebreide beschrijving van de werkwijze. Spoel even onder de kraan, ook in de […]

 4. Citroenkip met tomatensalsa - The Amazing Kitchen 28 augustus 2019 at 07:31

  […] hoeveelheden zijn voldoende voor 2-4 personen. Lekker bij de citroenkip zijn bijvoorbeeld hasselback aardappelen of gebakken […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.