Kastanjes poffen in de airfryer

Het is weer de tijd van het jaar. In elk bos, of zelfs langs wandelpaden hier in de wijk staan wel kastanjebomen die nu de rijpe bolsters laten vallen. Nu heb je tamme en wilde kastanjes. De tamme kastanjes kun je eten, de wilde zijn alleen geschikt voor knutselwerkjes met je kids. Nog lekkerder: kastanjes poffen in de airfryer.


Wil je weten waar in jouw omgeving de tamme kastanjes te vinden zijn, kijk dan eens op de website van de Wildplukwijzer. Je vult in waar je naar op zoek bent (tamme_kastanje) en je woonplaats.

Kastanjes poffen

Tamme kastanjes laat je het beste drogen op een krant tot ze zacht en zoet zijn. Eet je ze meteen dan smaken ze vaak nog bitter en dat is niet lekker. Het droogproces duurt even, maar je kunt het makkelijk versnellen door de kastanjes te poffen. Dit gaat super in de airfryer! Bovendien zijn de nog warme kastanjes erg lekker. Ik weet nog dat ik -tijdens mijn eerste bezoek aan Parijs- op bijna elke straathoek een kraampje stond waar je vers gepofte kastanjes kon kopen. Lekker joh!

Hoe weet je nu welke kastanjes je kunt eten?

  1. Het jasje (de bolster) van de tamme kastanje heeft gemene prikkers. Je kunt ze bijna niet zonder handschoenen oppakken.
  2. De kastanje zelf heeft een wit puntje bovenop de schil. De wilde kastanje is rond en glad.

Bereiding

Ontdoe de kastanjes van de bolster als dat nog nodig is. Controleer op gaatjes, heeft een kastanje een gaatje dan is iets je al voor geweest en is de kastanje meestal al aangevreten door een wormpje of zo.  Beschimmelde exemplaren kun je beter ook niet gebruiken. Wassen is niet nodig, tenzij je dat prettiger vindt.
Kastanjes poffen

Kruis de bovenkant van de kastanje in met een scherp mes. Dit is heel belangrijk! Doe je het niet, dan ontploft de kastanje in je airfryer tijdens het poffen en dat wil je niet.

De kastanjes kunnen zo in het mandje van je airfryer. Zet de temperatuur op 180-200 graden en bak/pof de kastanjes totdat de schilletjes open staan. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Schud halverwege de tijd even om.
De temperatuur is afhankelijk van het type airfryer dat je hebt: bij de airfryer met een gaasmandje is een lagere temperatuur prima, de airfryers met een dicht mandje met perforatie hebben waarschijnlijk een iets hogere temperatuur of een langere baktijd nodig. Kwestie van even uitproberen.

Haal de kastanjes uit je mandje en laat ze even afkoelen op een rooster. Lekker als ze nog warm zijn, eventueel met een beetje zout.

Serveertip: eet ze als gezond tussendoortje of meng de gepofte kastanjes eens met gekookte of geroosterde spruitjes, ook erg lekker!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.