Red velvet cupcakes voor Valentijnsdag

Natuurlijk wil je je liefste/beste vriendin/maatje/juffrouw verrassen met een cadeautje voor Valentijnsdag. Er staan al veel recepten online natuurlijk, maar het hoeft allemaal niet zoveel tijd te kosten. Wij gaan aan de slag met red velvet cupcakes.

Ze zijn niet moeilijk te maken en bovendien snel klaar, dus ook ideaal voor kids om te maken (onder begeleiding natuurlijk). Erop een toefje van een lekker romige crème en wat sprinkles. Hoppa, klaar!!

Red velvet cupcakes

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal ze dus ruim van tevoren uit de koelkast (reken op minimaal een uur).

Als je de ingrediënten bekijkt zie je dat er azijn en baksoda bij staat. Beide zorgen ervoor dat je cupcake lekker luchtig wordt. Heb je dit niet in huis, gebruik dan in plaats gewone bloem zelfrijzend bakmeel en laat azijn en baksoda achterwege.

Ingrediënten, voor 12 stuks

  • 150 g fijne tafelsuiker of kristalsuiker
  • 60 g ongezouten roomboter
  • 1 ei (M)
  • rode kleurstof (zoveel als nodig) *
  • 10 g cacaopoeder
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 1/2 tl zout
  • 120 ml karnemelk
  • 150 g patentbloem
  • 1/2 tl witte azijn
  • 1/2 tl baksoda

Voor de topping:

  • 75 g Enchanted cream van FunCakes
  • 50 ml water
  • suiker sprinkles in de vorm van hartjes bijvoorbeeld

En verder:

  • 12 muffinvormpjes (silicone of metaal) en evt. 12 papieren vormpjes
  • spuitzak met kartelmondje

Bereiding

Klop de boter met de suiker ongeveer 5 minuten met een mixer tot een lichtgekleurd mengsel.

Klop het ei door het botermengsel en mix tot het volledig is opgenomen.

Voeg rode kleurstof , cacaopoeder, zout en vanille extract toe en meng het goed.

Zeef de bloem boven een kom. Voeg nu afwisselend een lepel bloem en een lepel karnemelk toe aan het mengsel en schep rustig om met een spatel. Voeg een volgende lepel pas toe als alles goed gemengd is.

Verwarm de airfryer voor op 160 graden. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten.

Meng nu azijn en baksoda (dit gaat bruisen) en meng het door het beslag.

Je zult de cupcakes in 2 of 3 keer moeten bakken. Kijk even hoeveel vormpjes er in het mandje passen. Verdeel het beslag meteen over de vormpjes en vul ze tot ongeveer 2/3.

Plaats de vormpjes in het mandje van de airfryer en bak gedurende ca. 15-20 minuten of tot ze gaar en goudbruin zijn. Steek er een prikker in en deze moet er schoon uit komen. Bak dan de volgende portie. Laat afkoelen op een rooster.

Voor de topping:

Meng de mix met het water en klop ca. 3 minuten tot het luchtig en schuimig is. Schep de mix in een spuitzak met kartelmond. Laat de cupcakes eerst volledig afkoelen. Spuit mooie rozetten op de cupcakes en versier met sprinkles.

Red velvet cupcakes

* Rode kleurstof is er in verschillende soorten. De hoeveelheid die nodig is, is dan ook afhankelijk van de soort kleurstof die je hebt. Is hij erg vloeibaar dan kun je wel 2 theelepels toevoegen. Is het erg geconcentreerd dan is een aantal druppels als voldoende. Houd je een beetje aan de hoeveelheden die op de verpakking genoteerd staan. Bak eventueel eerst een proefversie, dan kun je er altijd nog iets meer bij doen mocht dat nodig zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.