Spray olie zelf maken

Iedereen kent ze wel de flesjes olie uit de supermarkt om je gerechten/bakvormen gedoseerd te kunnen in-oliën. Wist je al dat je dit heel gemakkelijk zelf kunt maken?! Alles wat je nodig hebt is een verstuiver, olie en water. Op die manier kun je de hoeveelheid olie op je gerechten heel gemakkelijk doseren. Ook het invetten van vormen gaat prima, mits je niet te veel water aan je olie toevoegt.


Bewaar de spray-olie in de koelkast. En natuurlijk flink schudden voor gebruik, want olie is lichter dan water en zal dus altijd boven komen drijven (hoe zouden ze dat met die fabrieks-olie doen?).

Kies een verstuiver, koop liever een nieuwe dan dat je een oude gebruikt waar een ander (schoonmaak)middel of wat dan ook in heeft gezeten.
Er zijn genoeg verstuivers te koop in kookwinkels. Maar denk ook eens aan de navulflesjes die je bij de drogist kunt kopen.

Kies je olie. Afhankelijk waarvoor je het wilt gebruiken kun je olijfolie of zonnebloemolie nemen. Een aantal tips:

  • gebruik je de verstuiver om je salades van een laagje olie te voorzien? Kies dan voor een goede olijfolie, met smaak.
  • ga je er mee bakken? Neem dan een milde olie die hiervoor geschikt is, of zonnebloemolie die meer hitte verdraagt.
  • voor het invetten van je bakvormen maakt de keuze van olie niet heel veel uit, maar kies dan in ieder geval een olie die neutraal ruikt.

Spoel je verstuiver goed en vernevel ook wat water, zodat het buisje schoon is.

Vul het flesje met 1 deel olie en 2 delen water. Afhankelijk van de grootte van de openingen in het spuitmondje zul je meer water toe moeten voegen. In de grote fles die ik heb hoef ik de olie niet veel te verdunnen. Op de grote foto zie je het niet goed (de fles komt net uit de koelkast), maar ik heb hier 4 delen olie en 1 deel water gebruikt. Voor de kleine sprayfles heb ik meer water nodig: 3 delen op 1 deel olie.
Heb je een transparant flesje, dan is het makkelijk want het is geen exacte wiskunde. Vul je fles gewoon op het oog.

En nu het misschien wel belangrijkste: maak kleine hoeveelheden! De olie is ongeveer een week houdbaar als je hem in de koelkast bewaart. Doe je dit niet, dan ontstaan er misschien schimmels en dat wil je niet in je eten hebben (dan vraag je je toch af hoe ze die olie houdbaar maken). Daarom is een transparante fles ook erg handig. Je ziet wat er gebeurt.

TIP:  Gebruik je de olie alleen als dressing voor een salade, dan kun je ook een kruidenolie gebruiken als basis. Daarnaast kun je (een deel van) het water ook door azijn vervangen. Voeg kruiderijen later toe aan je salade. Zo is gebruik je minder vet in je salades.

2 Comments

  1. Marja 14 januari 2017 at 12:38

    Voor het bakken van producten kan het beste rijstolie gebruikt worden, de smaak is neutraal dus kan overal voor gebruikt worden, het rookpunt van deze olie is 255 graden.

  2. M. Kreugel 14 april 2019 at 14:10

    helpt het gebruik van flessenwater misschien om schimmelvorming tegen te gaan of vertragen? en het steriliseren van de fles met alcohol

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.