Tarte tatin van abrikozen

Een tarte tatin is een taartje dat ondersteboven gebakken wordt. In een taartvorm gaat het fruit met de suiker en boter onderop en daar bovenop komt het deeg. Op die manier wordt het fruit gebakken in de suiker wat er extra veel smaak aan geeft. Deze eenpersoons tarte tatin van abrikozen maak je voor bij de koffie/thee, maar doet het ook goed als dessert.

Tarte tatin is lekker met alle vers fruit dat een beetje vorm houdt na het bakken. Denk bijvoorbeeld ook aan appels, peren, perziken, pruimen of kersen. Liever geen aardbeien of frambozen, want daar blijft niet veel van over.

Voor het deeg gebruikte ik een restje taartdeeg dat ik nog in de vriezer had liggen, maar vaak wordt ook bladerdeeg gebruikt.

Tarte tatin uit de airfryer! Deze tarte tatin van abrikozen is super als feestelijk dessert met een bolletje vanille-ijs, maar smaakt natuurlijk net zo goed bij de koffie of de thee. 

#recept #tartetatin #abrikozen #airfryer #versfruit #makkelijk


Ingrediënten

Voor 2 taartjes

  • 6-8 rijpe abrikozen
  • 15 g ongezouten roomboter
  • 25 g suiker
  • 2 plakjes bladerdeeg
  • 4 takjes tijm

En ook:


Bereiding

Laat het bladerdeeg ontdooien in de koelkast.

Ontvel de abrikozen. Als ze rijp zijn lukt dat door het velletje los te trekken. Je kunt ook als volgt doen: in een pannetje water aan de kook brengen. Zet er een kommetje ijskoud water naast. Snijd aan de bolle kant van de abrikozen met een mesje een kruisje in de schil. Dompel de abrikoos ca. 30 seconden onder in het kokende water, haal er uit en laat schrikken in het koude water. Nu kun je de schil er zonder problemen vanaf trekken.

Halveer de abrikozen en verwijder de pit.

Verdeel de boter over de bodem van de taartvormpjes. Wrijf met een kwastje een beetje uit over de randen. Het is de bedoeling dat je alle boter gebruikt, want hiermee gaat de suiker straks karamelliseren. Strooi de suiker over de bodem van beide vormpjes.

Leg de halve abrikozen er met de bolle kant naar beneden in. Steek 1 takje tijm tussen de abrikozen, ris de blaadjes van het andere takje en verdeel over de abrikozen.

Haal het blader deeg uit de koelkast. Als het nog niet helemaal ontdooid is, laat dan wat zacht worden, zodat je het in de vorm kunt drukken. Snijd de hoeken een beetje rond, dat werkt wat makkelijker.
Leg een plakje bladerdeeg op de abrikozen en stop de randen goed in. Gebruik eventueel de achterkant van een vorkje. Prik wat gaatjes in het deeg.

Stel de temperatuur van de airfryer in op 180oC en 15 minuten. Druk op start.

Zet na 3 minuten de taartjes in de airfryer en sluit de lade. Bak de taartjes 12 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is. Afhankelijk van het type airfryer zul je misschien de baktijd moeten inkorten of verlengen. Kijk na 10 minuten even of het niet te hard gaat.

Haal de taartjes voorzichtig uit de airfryer en zet op een rooster. Laat enkele minuten een beetje afkoelen.
Keer de taartjes, denk eraan dat de gesmolten suiker nog heel heet is. Zet de vorm op een ontbijtbordje, leg dan eenzelfde bordje bovenop, pak beide bordjes voorzichtig vast en keer om. Verwijder voorzichtig het taartvormpje.

Eet terwijl ze nog warm zijn of laat afkoelen. Lekker met een bolletje ijs als dessert.

BEREIDINGSTIJD
Voorbereiden: 20 minuten
Bereiden: 15 minuten

VARIATIETIP
Ik gebruikte hier eenpersoons taartvormpjes (nummer 3 van onze favoriete bakvormen), maar ben je met 4 personen, denk er dan eens over om een grotere vorm te kiezen (zoals nummer 6). Een springvorm is overigens niet geschikt, omdat de kans groot is dat de gesmolten suiker er uit loopt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.