Test: Optimum Healthyfry Air Fryer

Wij mochten de Optimum Healtyfry Air Fryer testen. Het merk is nieuw voor ons en is ontwikkeld in Australië. De recensies zijn veelbelovend, dus waren wij erg benieuwd naar de resultaten.

Voor een airfryer zijn behalve het uiterlijk vooral de prestaties maatgevend voor het uiteindelijke testoordeel.
Als we de airfryer uit de doos halen merken we meteen dat hij minder zwaar is. Bovendien heeft de airfryer een handvat waarmee je hem gemakkelijk optilt.

Optimum Healthyfry Air Fryer Optimum Healthyfry Air Fryer

Het digitale bedieningspaneel is duidelijk. Ook zijn er een aantal basisprogramma’s voorgeprogrammeerd. Dat maakt instellen gemakkelijk (voor frites, vis, kip en cake).
Zodra je de stekker in het stopcontact steekt, licht de ledverlichting op. Handig is de ingestelde voorverwarm tijd: 3 minuten op 60 graden. Als je op de aan-knop tikt, start de airfryer hier meteen mee op.
Via de tiptoetsen zijn baktijd en temperatuur aan te passen. Er is alleen een Engelstalige handleiding, hierdoor ben je geneigd om gelijk op alle knoppen te drukken. Nu is de bediening van het apparaat niet echt ingewikkeld. Bovendien zijn de bakschema’s in de handleiding duidelijk genoeg. Helaas is er nog geen Nederlandse handleiding, ook niet digitaal, maar hier wordt aan gewerkt.

Wat opvalt is het mandje met anti-aanbaklaag. Het mandje is ook los uit de lekbak te nemen. Als het apparaat net gebruikt is (en dus heet), gaat dit niet zo gemakkelijk.

Om de Optimum Healtyfry Air Fryer te testen, hebben we natuurlijk een aantal gerechten uitgeprobeerd:

  1. Frietjes bakken is geen enkel probleem. Beginnen met voorverwarmen en dan volgens de voorgeprogrammeerde toets afbakken. Wij bakten een portie van ongeveer 400 gram in 15 minuten goudbruin. Volgens de handleiding is 700 gram het maximum, maar dat lijkt ons erg veel. Elders in de handleiding staat 500 gram als maximum aangegeven.
  2. Afbakbroodjes. Er passen 4 kaiserbroodjes in het mandje. Deze gaan er in zonder voorverwarmen en zijn na 6 minuten perfect gebakken.
  3. Kipdijfilets. Volgens de voorgeprogrammeerde toets bakken drumsticks ongeveer 15 minuten. We verwarmen de airfryer voor (3 minuten op 60 graden). De kleine filets vullen we met citroen en tijm en steken ze vast met een prikkertje. We bakken de filets in de bijgeleverde bakvorm 15 minuten op 180. Ze zijn dan nog niet helemaal gaar en bruin gebakken. We verhogen de temperatuur naar 200 graden en bakken nog 5 minuten. Dan zijn ze net gaar.
  4. Bladerdeeg gebakjes. De airfryer voorverwarmen (3 minuten op 60 graden). De gebakjes, dit keer met een dekseltje van bladerdeeg gaan zó de airfryer in (een bakvorm is hier niet nodig). Op 200 graden, 14 minuten bakkenPerfect!
  5. Smashed potatoes. Ook deze kunnen zonder bakpapier het mandje in. Inkwasten met een beetje olie en na 15-20 minuten ontstaat er een knapperig laagje.

Technische gegevens: 
Vermogen:  1400 W
Inhoud: 2,5 liter
Bedieningspaneel: digitaal
Beveiliging: automatisch uitschakelen aan het einde van de baktijd
Afmeting: 310 x 270 x 326 cm
Gewicht: 5,45 kg
Prijs: adviesprijs € 440,- nu voor € 220,- in de aanbieding.

Resultaten uit de test:
+ Mooi design, met een handig hengsel waarmee je hem kunt oppakken.
+ Niet te zwaar.
+ Wordt geleverd met een ronde bakvorm.
+ Het mandje heeft een vaste bodem (geen gaas) met een anti-aanbaklaag. Hierdoor kun je bijv. gebak van bladerdeeg zonder bakvorm bakken.
+ Geen witte rook bij het bakken van vettere producten tijdens de test.

– De aangegeven baktijden en temperaturen kloppen wel ongeveer voor gebak en frites. Voor de kip was deze niet helemaal juist. Maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid die je bakt, de temperatuur van het product als het de airfryer in gaat en je eigen voorkeur. Blijf altijd alert op de garing, zeker bij het bakken van vlees/gevogelte.
– De opvangbak is al licht beschadigd als we de airfryer uit de verpakking nemen. De anti-aanbaklaag lijkt wat kwetsbaar.
– De bijgeleverde handleiding is in het Engels, aan een Nederlandstalige versie wordt gewerkt.

Ons testoordeel:
De Optimum Healtyfry Air Fryer is een mooi apparaat dat doet wat het belooft. Vooral het handvat vinden we erg handig. Voor het snoer is aan de achterkant een opbergruimte.
De inhoud is groot genoeg voor 2 personen. Maar, zoals altijd: elk nadeel heeft zijn voordeel. De Optimum airfryer verbruikt “slechts” 1400 Watt en is daarmee zuiniger dan zijn grotere broertjes. Misschien kun je hem nu makkelijk meenemen naar de camping ;-).

De kleinere bakvormen (zie de foto) passen er gemakkelijk in. Maar ook het witte ovenschaaltje en de springvorm (18 cm) passen in het mandje van de airfyer.

Ben je nu helemaal overtuigd van de kwaliteiten van deze airfryer en wil je hem gaan aanschaffen?
Speciaal voor onze lezers mogen wij een korting geven van € 20,- op de aanschafprijs.
Ga hiervoor naar de website van Prestige huishoudelijke apparaten en gebruik de kortingcode:  Amazing-PHA-20
De korting is geldig tot 3 maanden na het verschijnen van de test.

1 Comment

  1. M de Caluwé 9 augustus 2017 at 17:30

    Ik zou graag weten over schoonmaak binnenzijde

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.