Verse frieten bakken in de airfryer

Verse frieten bakken in de airfryer, gaat dat een beetje? Wordt dat geen kleffe toestand? Wij namen de proef op de som, want geen diepvries frieten in huis en het is weekend ;-). Na de test zijn we overtuigd, dat gaan we vaker doen!

De frieten snijden we extra dik (snel klaar) en bakken ze met een scheut olie en de patatkruiden uit ons kerstpakket. Even was ik bang voor de “beruchte” witte rook, maar die zag ik niet. Het kan zijn dat dat komt omdat de airfryer een geperforeerd mandje heeft en geen draadmandje. Ik was er in ieder geval wel blij mee.

De baktijd was ook prima! Volgens de automatische instelling van de airfryer (de Montana XL*) bak je frieten 20 minuten op 200 graden. Nu is dat voor een portie dunnere diepvriesfriet voor 2 personen (ca. 500 gram) wel een beetje lang. Voor de verse duimdikke frieten was de baktijd echter perfect: zachte, kruimige binnenkant en een knapperige buitenkant. Helemaal happy!

Verse frieten bakken in de airfryer

Ingrediënten (voor 2 personen)
– ca. 500 g grote (licht) kruimige aardappelen
– 1 theelepel patatkruiden (ik gebruikte deze)
– 1 el neutrale olie (bijv. zonnebloem of arachide)

Bereiding

Vul een kom met koud water. Schil de aardappelen en snijd ze in dikke plakken van ongeveer 2 cm, die je weer in dikke frieten snijdt. Spoel de frieten goed schoon in het water en laat uitlekken in een vergiet. Droog de kom af, doe er de frieten in terug en voeg de olie en de patatkruiden toe. Schep goed om zodat alle frieten bedekt worden door een laagje olie met kruiden.

Meestal wordt geadviseerd om vers gesneden friet een half uur in koud water te zetten (al dan niet met zout) omdat ze dan krokanter bakken.
Nu had ik hier geen tijd en zin in (eerlijk is eerlijk), dus vandaar dat ik deze stap oversla.

Stel de airfryer in op 200 graden. Schep de frieten in het mandje en laat overtollig vet teruglopen in de kom zodat er minder vet meteen onder in je airfryer loopt.

Bak de frieten gaar in ca. 20 minuten en schep na 10 minuten met een kunststof spatel om. Prik er aan het einde van de tijd in om te controleren of ze gaar zijn. Verleng eventueel de baktijd, kleuren ze te donker dan kun je de temperatuur ook met 10-20 graden verlagen.

Opmerking:
Elke airfryer bakt weer net even anders, daarom vermeld ik hier het merk. De baktijd is bovendien afhankelijk van het vermogen en de grootte de grootte van je airfryer. Maar natuurlijk heeft ook de hoeveelheid en dikte van je friet invloed op de baktijd. Voor 2 personen is in het mandje van deze XL airfryer alleen de bodem bedekt. Maak je meer, of heb je een kleinere airfryer, dan zal ook de baktijd veranderen. Misschien zul je de frieten dan ook 2 keer moeten omschudden voor een meer gelijkmatig resultaat.

1 Comment

  1. Marga Elisabeth 13 maart 2018 at 17:19

    Zo doe ik het ook altijd , maar dan wel een half uur in het water laten staan.. echt lekker…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.