Zuurkool schotel uit de airfryer

Eten jullie altijd samen? Zeker in gezinnen met kinderen komt het vaak voor dat ieder op een ander tijdstip moet eten vanwege werk, sport of hobby. Dan is het toch zeker heel handig om bijvoorbeeld deze zuurkool schotel uit de airfryer  als eenpersoons portie klaar te zetten die je in een mum van tijd opwarmt en gratineert in de airfryer?

De voorbereiding kun je prima een dag vantevoren doen. Of je vriest het in voor een andere keer.
Het leuke van afbakken in de airfryer is, dat je voor ieder ook nog favoriete ingrediënten kun toevoegen. Ik heb hier gekozen voor vegetarische spekblokjes (die lagen toevallig nog in de koelkast), maar je kunt natuurlijk ook voor iets anders kiezen. Denk eens aan stukjes ananas of appel, een scheutje witte wijn bij de zuurkool, gerookt spek, een stukje zalm, en ga zo maar door…

Hoeveelheid: voor 2-3 personen
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Bereidingstijd: 10 minuten om op te warmen

Ingrediënten:
– 500 g zuurkool
– 500 g aardappelen
– 250 g (vegetarische) spekblokjes
– 1-2 tl ahornsiroop (of honing)
– 1 kopje melk
– 1 klont (koude) boter
– paneermeel

Ook nodig:
– pureepers of pureestamper
– ovenschaaltjes passend in je airfryer
– 2 of 3 ovenschaaltjes passend in je airfryermandje

Bereiding:

Kook de aardappelen en zuurkool elk in een aparte pan gaar. Giet de zuurkool af. Giet het kookvocht van de aardappelen  in een beker en stort de aardappelen in een vergiet. Verwarm een half kopje melk in de pan en pureer de aardappelen. Ik geef de voorkeur aan een pureepers omdat hierdoor de puree meteen zijdezacht wordt. Meng met de melk en een de boter. Is het nog te droog, voeg dan nog iets van de melk toe. Wil je geen melk gebruiken, gebruik dan het kookvocht van de aardappelen.

Bak het spek uit terwijl de aardappelen koken. Verwarm een koekenpan op laag vuur en voeg de spekblokjes toe. Laat langzaam het vet weg smelten. Dit duurt ca. 10 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de ahornsiroop toe (begin met 1 tl en voeg evt. nog een 2e toe) en schep alles regelmatig om.

Wil je de zuurkoolschotels meteen maken en afbakken? Laat de puree en zuurkool dan niet helemaal afkoelen.

Bouw je schotels als volgt op: begin met een laag zuurkool, daarop de spekblokjes en daarop de puree. Maak met een vork of lepel een mooi motiefje in de puree, strooi er een dun laagje paneermeel over en eindig met enkele klontjes boter, verdeeld over het paneermeel.

Afbakken:
Haal het schaaltje bij voorkeur ca. 1 uur vantevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm in de airfryer op 100 graden gedurende 10 minuten. Zet dan de stand op 200 graden en bak nog even tot de puree een knapperig en goudbruin korstje krijgt.
Is alles nog warm, stel dan de temperatuur meteen in op 200 graden en bak de bovenkant goudbruin in ca. 6-8 minuten.
Zuurkool schotel uit de airfryer

De baktijd is voor de verschillende airfryer anders, denk daaraan! Controleer af en toe of het niet te hard gaat en verlaag als dat nodig is de temperatuur of haal de schotel eerder uit de airfryer.
Zuurkool schotel uit de airfryer

3 Comments

 1. Riemke van Bodegraven 11 oktober 2017 at 11:09

  Kun je dit gerecht ook maken met zoete aardappelen. Volg nl een koolhydraat arm dieet

  1. Anja 11 oktober 2017 at 11:24

   Hoi Riemke,
   Ja, dat kan zeker wel. Ik zou de puree dan wel goed kruiden en even proeven voordat je hem in de airfryer zet, zodat het niet te zoet wordt.
   Groetjes, Anja

 2. Zalm met tomaatjes en kruiden - The Amazing Kitchen 15 februari 2018 at 07:33

  […] leg een dunne zalmfilet tussen de zuurkool en de aardappelpuree in deze zuurkoolschotel. Heb je wat dikkere filet, dan kun je hem ook in plakjes snijden. Het smaakt heerlijk, en de zalm […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.